Választ kell kínálni az emberek szociális biztonság iránti igényére
2014.09.16
A szociális szakemberek képzésének átalakításáról, a duális oktatás bevezetésének lehetőségeiről rendeztek konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) kedden.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára elmondta, módosítani kell a felsőoktatási törvényt, hogy a duális képzés területei közé bekerüljön a szociális szakemberek oktatása. A gyakorlati helyek kiválasztásánál pedig a műszaki képzéshez hasonló akkreditáció bevezetését tartaná kívánatosnak a politikus."az önkéntes munkát végző civil szervezetek támogatása hatékonyabbá teheti az ellátást, jelentősen javulhat az emberek szociális biztonsága."Az államtitkár közölte, az első duális képzésben részt vevők Kecskeméten most kezdték el a harmadik évfolyamot, a vállalatok és a hallgatók visszajelzései egyaránt kedvezőek, a lemorzsolódás lényegében nulla.Kothencz János, a Fidesz-KDNP szegedi polgármesterjelöltje, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatója kifejtette, a szociális szektorban dolgozók átlagéletkora növekszik, ezért nagyon fontos az utánpótlás.Úgy fogalmazott, az önkormányzat részéről is megújulásra van szükség, választ kell kínálni az emberek szociális biztonság iránti igényére.A polgármesterjelölt közölte, az önkéntes munkát végző civil szervezetek támogatása hatékonyabbá teheti az ellátást, jelentősen javulhat az emberek szociális biztonsága.Ezért a politikus 200 millió forintos civil alapot hozna létre, amely lehetővé tenné a többi között a szociális területen működő szervezetek számára a fiatalok alkalmazását.Szabó Gábor, az SZTE rektora hangsúlyozta, "ha Magyarország kultúrnemzetnek kívánja magát vallani még tíz múlva is", akkor szükség van a szociálismunkás-képzés fejlesztésére. Ehhez elengedhetetlen a felsőoktatás, a kormányzat, valamint a területen működő szervezetek és intézmények szoros együttműködése - tette hozzá. Közölte, a műszaki területen már sikeresen bevezetett duális képzés módszerei nem vihetők át egy az egyben a szociális képzés területére. A hallgatók alkalmazásához például az államnak hozzá kell járulnia, hiszen a szociális szféra nem lesz képes olyan mértékben finanszírozni az oktatást, mint az üzleti világ - mondta az akadémikus. A rektor kitért arra, hogy a duális képzésben az elsajátított elméleti anyag tartalma nem csökkenhet, a hallgatóktól nagyobb ráfordítást követel meg, ezért meg kell fontolni a képzési idő féléves meghosszabbítását is. Szabó Gábor hangsúlyozta, szigorú minőségbiztosítási rendszerben működő képzőhelyek vehetnek részt a gyakorlati oktatásban.(MTI-fidesz.hu)