A sport komoly jellemformáló tevékenység
2014.09.17
Amilyen fontos az oktatás, a kultúra, az egészségügy, ugyanolyan fontos a sport is - hangzott el egy, a minőségi testnevelésről rendezett nemzetközi konferencián, szerdán.

A rendezvényen Rétvári Bence hungarikumnak nevezte a mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetését az iskolákban.Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: a minisztérium az embert "egységben" kívánja kezelni. Amilyen fontos az oktatás, a kultúra, az egészségügy, ugyanolyan fontos a sport is, amely komoly jellemformáló tevékenység - fogalmazott.Rétvári Bence hangsúlyozta: a mindennapos testnevelés felfutó rendszerben történő bevezetése a közoktatási intézményekben azzal is jár, hogy egyre több tornateremre, tornacsarnokra, uszodára van szükség. A kormány ezért indított el egy országos, évről évre több milliárdos támogatást élvező infrastruktúra-fejlesztési programot - tette hozzá."a mindennapos testnevelés felfutó rendszerben történő bevezetése a közoktatási intézményekben azzal is jár, hogy egyre több tornateremre, tornacsarnokra, uszodára van szükség."Kitért arra is, hogy szeptember 1-jétől ismét önállóvá vált a Testnevelési Egyetem, ahol a legmagasabb szintű oktatási, képzési programok valósulhatnak meg. Szólt arról, hogy az egészséges életmód érdekében a kormány számos intézkedést hozott, a dohányzás visszaszorítását célzó döntések mellett bevezették a chips-adót.Agata Dziarnowska, az Európai Bizottság Sport és Kulturális Főigazgatóságának sportért felelős igazgatója azt mondta, üdvözlik azt a magyar kezdeményezést, amely a testnevelést hangsúlyossá kívánja tenni az iskolákban.Hozzátette: Magyarország mindig nagyon fontos szerepet játszott a sport területén, és a magyar kormány már 2011-ben, az ország uniós elnöksége idején nagyon magas normát állított a többi tagállam elé.Kitért arra, hogy az unió anyagilag is támogatja a testneveléssel összefüggő kezdeményezéseket, példaként említette az Erasmus-programot: 2015-ben költségvetésének fele a testnevelést, testmozgást támogatja majd - jelezte.Megemlítette az európai sport hete kezdeményezést is, amely az iskolai testnevelést szintén hangsúlyosan kívánják kezelni.Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke kiemelte: az uniós tagállamok közül az Orbán-kormány elsőként teremtette meg a lehetőségét annak, hogy a cégek a társasági adókedvezmény segítségével támogathassanak egyes csapatsportágakat.A mozgás iránti igényt már gyermekkorban fel kell ébreszteni - hangsúlyozta, hozzátéve: a kormány stratégiai ügyként kezeli az ifjúság egészséges életre nevelését és a sportot. Ahhoz, hogy egy nemzet egészségtudatos legyen, célirányos, jól átgondolt beavatkozásokra van szükség - állapította meg a szövetség elnöke, aki szerint nemzetközi szinten egyedülállónak számít a mindennapos testnevelés bevezetése.Balogh Gábor jelezte, számos segédanyagot állítottak össze, és hétezer pedagógust készítenek fel módszertani újdonságokra, az új típusú Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszthez (NETFIT®) a szükséges eszközöket már kiszállították az iskolákba.(MTI-fidesz.hu)