Két nonprofit rezsiszolgáltató jöhet létre
2014.09.17
Két, közösségi tulajdonban lévő nonprofit rezsiszolgáltató cég jöhet létre, ezek struktúrája a jövő év elején körvonalazódhat - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Rogán Antal az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: a múlt heti tapolcai Fidesz-KDNP-frakcióülésen döntöttek arról, hogy felhatalmazzák a kormányt egy nonprofit, közösségi tulajdonban lévő rezsiszolgáltató létrehozásáról szóló munka elindítására."Azt szeretnénk, hogy minél kevesebb költséget tudjanak érvényesíteni a fogyasztóval szemben."A tanácskozáson úgy határoztak - folytatta -, hogy kétféle ilyen cég álljon majd fel. Az egyikhez azok a területek tartoznának, amelyek eddig inkább piaci szolgáltatások voltak, így elsősorban a gáz, a villamos energia és a távhő, bár utóbbi jellemzően önkormányzati szolgáltatás. A másik, szintén nonprofit cég azokat a szolgáltatásokat fogná össze, amelyek eddig is leginkább önkormányzatiak voltak, így például a víziközmű-szolgáltatást és a hulladékszállítást - részletezte a terveket a Fidesz frakcióvezetője. Lehetővé kell tenni, hogy az országban - a lakosság körében - bárki választhassa ezt a két nagy nonprofit társaságot, amelyek gyakorlatilag egyetemes szolgáltatók lennének - hangsúlyozta.Arra a kérdésre, hogy a két cég megvásárolná-e a most működő szolgáltatókat, a politikus azt válaszolta: a nonprofit rezsiszolgáltatók ügyében konkrét döntések még nem születtek, először a kormánynak kell vázolnia elképzelését. "Addig nem akarok semmit megelőlegezni, amíg a részletkérdéseket nem tárgyaljuk át, ez a jövő év tavaszának témája lesz", az említett céges struktúra a következő év elején körvonalazódhat - mondta Rogán Antal."Azt szeretnénk, hogy minél kevesebb költséget tudjanak érvényesíteni a fogyasztóval szemben" - közölte a frakcióvezető a Fidesz álláspontját. Megerősítette: arra is kérték a kormányt, vizsgálja meg, hogy a paksi atomerőmű tudná-e a jelenleginél is olcsóbban adni a villamos energiát az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek.Arra a kérdésre, hogy "teljes egészében mikorra lehet kivezetni a devizahiteles problémát a magyar pénzintézeti rendszerből", Rogán Antal azt válaszolta: bízik abban, hogy a magánszemélyek esetében ez a ciklus második feléig teljes egészében megtörténhet."2015 az elszámolás, elszámoltatás éve a bankrendszer irányában, és majd döntenünk kell a devizahitelek forintosításáról is" – mondta a frakcióvezető. Az esetleges forintosítás időpontját és folyamatát firtató kérdésre azt válaszolta: ez nagyon sok szemponttól függ, és határozottan el kell választani a bankok elszámoltatásától."a ciklus második feléig vezethetők ki teljesen a lakossági devizahitelek."A Fidesz parlamenti frakcióvezetője bízik abban, hogy a magánszemélyek esetében a ciklus második feléig vezethetők ki teljes egészében a lakossági devizahitelek. Rogán Antal erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt szerdán. Arra a kérdésre, hogy "teljes egészében mikorra lehet kivezetni a devizahiteles problémát a magyar pénzintézeti rendszerből", Rogán Antal azt válaszolta: bízik abban, hogy a magánszemélyek esetében ez a ciklus második feléig teljes egészében megtörténhet. "2015 az elszámolás, elszámoltatás éve a bankrendszer irányában, és majd döntenünk kell a devizahitelek forintosításáról is" – mondta a frakcióvezető.Az esetleges forintosítás időpontját és folyamatát firtató kérdésre azt válaszolta: ez nagyon sok szemponttól függ, és határozottan el kell választani a bankok elszámoltatásától. (MTI - fidesz.hu)