A nemzeti közszolgáltató letöri az árakat
2014.10.01
Az nem szabad piac, ha mindenki lerabolhatja a magyar családokat - jelentette ki Németh Szilárd.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője a köztévében azt mondta: a nemzeti közszolgáltató jövőre belép a piacra, és letöri az árakat. A profitot a biztonságos üzemeltetésre és a fejlesztésekre fordítja majd. A cél a rezsicsökkentés fenntarthatósága, hogy a magyar háztartások kapják Európában a legolcsóbban az energiát – tette egyértelművé.Az első rezsicsökkentés, 2012 óta a távhő ára összesen 23,3 százalékkal csökkent. Az alapdíj tekintetében most 2002-es árakat fogunk fizetni, ez most 378 forint, míg 2008-2009-ben, a Gyurcsány-Bajnai-kormány ereje teljében 738 forint volt. Ugyanígy 4700-ról 2500 forintra csökken a hődíj ára – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője az M1 Ma reggel című műsorában."Elértük azt a célt, amit szerettünk volna, biztonságban élhetnek a magyar családok."Hozzátette: nem véletlen, hogy korábban Európában nálunk volt a legdrágább a háztartási energia, ma viszont vásárlóerő-paritáson gyakorlatilag sereghajtók lettünk. Elértük azt a célt, amit szerettünk volna, biztonságban élhetnek a magyar családok – szögezte le Németh Szilárd.A jövőre felállítandó állami közműszolgáltatóról elmondta: a nemzeti közszolgáltatót a családoknak juttatott energiára hozzák létre, és a piac kívánalmainak akarnak megfelelni. Utóbbi azt jelenti: azé legyen a piaci uralkodószerep, aki a legolcsóbban a legjobbat, a legbiztonságosabban szolgáltatja.A cég a keletkezett profitot a biztonságos üzemeltetésre és a fejlesztésekre fordítja majd. A cél a rezsicsökkentés fenntarthatósága, hogy a magyar háztartások kapják Európában a legolcsóbban az energiát – tette egyértelművé.Hangsúlyozta: az nem szabad piac, ha mindenki szabadon lerabolhatja a magyar családokat. Ha a szolgáltató a politikai befolyásánál, a bankokkal való kapcsolatával, a mögé sereglett ügyvédekkel azt csinál, amit akar, ráadásul az állam emberei mindig bólintanak, hogy emeljetek árat akkor is, ha csökken a piaci érték, akkor az nem szabad piac. Most nem ez lesz, hanem bekerül egy állami, nemzeti közszolgáltató a piacra, és letöri az árakat. Egész egyszerűen továbbviszi azt a rezsicsökkentést, amit az utóbbi két évben csináltunk – fogalmazott Németh Szilárd."A nemzeti közszolgáltató továbbviszi azt a rezsicsökkentést, amit az utóbbi két évben csináltunk."A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa tegnap a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta: a kormány eddig háromszor csökkentette az energiaárakat, a folyamatos mérséklés pedig azt jelenti, hogy idén minimum a negyedével fizetnek kevesebbet az emberek, mint két évvel ezelőtt.Arról is beszélt, az állami tulajdonú szolgáltató piacra lépéséből az emberek annyit vesznek majd észre, hogy marad a rezsicsökkentés, ami fenntarthatóvá és biztonságossá válik, csakúgy, mint maga a szolgáltatás. A politikus megjegyezte: utóbbi színvonalán javítani szeretnének, és egyértelművé tenni, hogy ezen a piacon kinek mit kell fizetni.A Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette: a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzeket a családok nemcsak a kiskereskedelemben költötték el, hanem igyekeztek lefaragni azokból az adósságaikból, amelyek a megfizethetetlenül magas árak miatt keletkeztek. Az egyetemes szolgáltató – szavai szerint – azonban új cég lesz, amely a korábbi adósságokat nem veszi át, a fogyasztók ugyan itt tiszta lappal indulhatnak, de tartozásaik megmaradnak a korábbi cégek felé - hangzott el.A vállalatoknak szóló rezsicsökkentésről Németh Szilárd elmondta: a legfontosabb cél, hogy megszűnjön európai szinten a magyar vállalkozások versenyhátránya, amelyet a magas energiaárak okoznak. "Ezen a piacon is megjelenik az állami tulajdonú szolgáltató" - jegyezte meg Németh Szilárd.(hirado.hu - fidesz.hu)