A rezsicsökkentés meghozta az eredményét
2014.11.28
Tavalyról idénre 2,4 százalék, azaz mintegy negyedmillió ember került ki a szegénységi küszöb alól – jelentette ki Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

A fenyegetettség háromelemű, vonatkozik a jövedelemre, jelenti a munkanélküliséget, és azt, hogy az adott személy nem jut hozzá a mindennapi élet szempontjából fontos fogyasztási javakhoz – magyarázta.A lakás megfelelő fűtésének a hiánya, vagy a hiteltörlesztés miatti kitettség jelentősen csökkent. A lakás megfelelő fűtése miatt veszélyeztetettek száma 18 százalékkal csökkent. Ez is azt mutatja, hogy a rezsicsökkentés meghozta az eredményét – hangoztatta az államtitkár."A lakás megfelelő fűtésének a hiánya, vagy a hiteltörlesztés miatti kitettség jelentősen csökkent. "Kérdésre válaszolva elmondta: 2013-ban 3,3 millió, 2014-ben 3,044 millió ember volt általánosan veszélyeztetett. Jelentősen csökkent a munkanélküliek száma, de a legnagyobb csökkenés a deprivációs indexekben történt.A jövedelemegyenlőtlenségi mutató nem romlott, az a 28 százalékos adat, ami 2014-re vonatkozik, igen kedvező, hiszen az unió átlaga 31,5 százalék – emelte ki Czibere Károly.Arra a kérdésre, hogyan kerülhetnek ki a kitettség alól a jelenleg még veszélyeztetettek, azt válaszolta: a segélyek, támogatások átláthatóbbá és célzottabbá tételével. A gyermeket gondozó családoknak minél több segítséget kell kapniuk és a közfoglalkoztatási rendszert erősíteni kell.Szólt arról is: a két nagy jövedelemkompenzáló támogatás – a foglalkoztatáshelyettesítő támogatás, valamint az egészségkárosodotti és gyermekfelügyeleti támogatás – március 1-jétől a járásokhoz kerül, ezeket 100 százalékban a központi költségvetés finanszírozza.(hirado.hu-fidesz.hu)