Magyarország példaként szolgál számos uniós tagállam számára
2014.12.03
A rezsicsökkentés eredményeképpen a háztartási fogyasztási kategóriában euróban számolva a magyar családok fizetik a második legkevesebbet a földgázért és az áramért is Európában - ismertette Fónagy János.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ismertette az Eurostat novemberi adatait.Az államtitkár elmondta: a rezsicsökkentés kezdete, 2013. január 1-je óta a lakossági fogyasztók összesen 334 milliárd forintot takarítottak meg az energiaköltségeken. A családok az idei októberi adatok szerint 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet az áramért, 139 milliárd forinttal a földgázért és 35 milliárd forinttal a távfűtésért, mint a rezsicsökkentés előtt.Az első rezsicsökkentés előtti árakhoz képest összesen 25 százalékkal csökkent a lakossági földgáz, 24,5 százalékkal a villamos energia és mintegy 22,5 százalékkal a távhőszolgáltatás ára - hangsúlyozta Fónagy János."A REZSICSÖKKENTÉS KEZDETE, 2013. JANUÁR 1-JE ÓTA A LAKOSSÁGI FOGYASZTÓK ÖSSZESEN 334 MILLIÁRD FORINTOT TAKARÍTOTTAK MEG AZ ENERGIAKÖLTSÉGEKEN."Az államtitkár felidézte, hogy a kormány két évvel ezelőtt elkötelezte magát a rezsicsökkentés mellett, kiemelt társadalompolitikai célnak tekintik, hogy segítsék a családokat megélhetési költségeik csökkentésében.A döntés szükségességét indokolta, hogy a magyar családok háztartási rezsiköltségei összjövedelmükhöz viszonyítva mind a közép-európai régióban, mind európai uniós összehasonlításban kiemelten magasnak számítottak - emlékeztetett Fónagy János. A rezsicsökkentés csaknem 4 millió háztartás számára jelentett pozitív változást - tette hozzá.Az államtitkár utalt arra is, hogy a rezsicsökkentés mellett a kormányzat erősítette a fogyasztói érdekek képviseletét a profitorientált alapon működő, jelentős gazdasági erőt képviselő közüzemi szolgáltatókkal szemben.Magyarország példaként szolgál számos európai uniós tagállam számára, amelyek szintén vizsgálják a rezsicsökkentés lehetőségét, egyes országokban pedig be is vezettek lakossági terheket mérséklő intézkedéseket - jelentette ki Fónagy János.Az államtitkár kitért arra is, hogy a soron következő nagy feladat a rezsicsökkentés kiterjesztése a vállalkozásokra, amellyel mérsékelnék a magyarországi gazdasági szereplők energiaárakból fakadó versenyhátrányát.(MTI-fidesz.hu)