Elindul a nemzeti közműszolgáltató
2015.02.18
A fogyasztóknak egyszerűbb, tartósan megfizethető szolgáltatásokat nyújt majd az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. – hangzott el Németh Lászlóné és Horváth Péter János szerdai sajtótájékoztatóján.

Márciusban indul el az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ), már csak a cégbírósági bejegyzés van hátra. A szolgáltatás megkezdésének az időpontja az Energiahivatal engedélyétől függ, mai információk alapján ez március végére prognosztizálható – jelentette ki Németh Lászlóné."Az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit kívánjuk szem előtt tartani."A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és a postaügyekért felelős államtitkára aláhúzta, a társaság az állami közműszolgáltatás egységes és központi irányításáért felel.A cég feladata, hogy kialakítsa az állami közműszolgáltatások rendszerét a földgáz, a villamosenergia és a távhőszolgáltatási ágazatokban – tette hozzá.Az államtitkár szerint az ENKSZ hangsúlyos feladta az is, hogy bekapcsolja a Magyar Postát és a Díjbeszedőt is a szolgáltatási láncba.Fotó: fidesz.huNémeth Lászlóné elmondta, a holding típusú működésnek megfelelően ENKSZ első és kiemelt feladata az lesz, hogy részt vegyen a Főgáz irányításában, és tavasszal megkezdje tevékenységét a hazai földgázszolgáltatásban. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a lakossági gázszolgáltatás hamarosan az egész ország területén elérhetővé válik a fogyasztók számára. Ehhez szükség van az engedély megszerzése mellett ügyfélszolgálati pontok kijelölésére is – fűzte hozzá. A politikus közölte, az ügyfélszolgálati helyek a Főgáz meglévő pontjai mellett a Magyar Posta bizonyos kirendeltségein lesznek. Hozzátette: a későbbiek folyamán az egykapus ügyfélkiszolgálásba bekapcsolják a kormányablakokat is.Az államtitkár aláhúzta, a piaci feltételekkel dolgozó állami közműszolgáltató nonprofit alapon működik. Elmondta, az ENKSZ-szel szemben nincsenek olyan profitelvárások, mint amit a külföldi részvényesek elvárnának. Az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit kívánjuk szem előtt tartani – szögezte le Németh Lászlóné. A politikus kiemelte, a rendszer felállításából és működéséből adódó megtakarítást részben további rezsicsökkentésre, szolgáltatásbővítésre, fejlesztésre és stabil ár megteremtésére kívánják fordítani.Németh Lászlóné közölte azt is, hogy az ENKSZ az összes szolgáltatóra érvényes hazai, illetve uniós szabályozást be fogja tartani.A sajtótájékoztatón bemutatkozott az ENKSZ vezetője, Horváth Péter János is. A vezérigazgató hangsúlyozta, átalakul a magyarországi közműszolgáltatás. A fogyasztóknak egyszerűbb, tartósan megfizethető szolgáltatásokat nyújt majd az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. – fűzte hozzá. Horváth Péter János hangsúlyozta, ha minden sikeresen alakul, akkor elképzelhető, hogy még ebben az évben elindulhat az ENKSZ az áramszolgáltatás területén is, de reálisabb a jövő évi start; a távhőszolgáltatás elkezdése viszont későbbre várható.(fidesz.hu)