A Fidesz-kormány a családok mellett áll
2015.02.25
Magyarország jobban teljesít a családok megbecsülésében – hangsúlyozta Dunai Mónika.

A Fidesz-frakció szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány számos intézkedéssel segíti a magyar családokat. Dunai Mónika emlékeztetett rá, hogy 2010 előtt a Gyurcsány-Bajnai-kormányok gyermek- és családellenes politikájukkal, megszorító csomagjaikkal elszegényítették és eladósították a családokat, magas adókulcsokkal sújtották őket, és elvették az egy és két gyermek után járó családi adókedvezményt. 2011-től a Fidesz-kormány bevezette a családi adórendszert, és visszaállította a családi adókedvezményt – emelte ki.Mint mondta, 2011 és 2014 között 800 milliárd forintot hagyott az állam a munka mellett gyermeket nevelő családoknál a családi adókedvezmény révén. A Fidesz-kormány a családok mellett áll – szögezte le. "A Fidesz-kormány bevezette a családi adórendszert, és visszaállította a családi adókedvezményt."Tájékoztatott róla, hogy az első három évben 180-180 milliárd forinttal több maradt a családok zsebében, idén ez az összeg még több lesz, mivel 2014. január 1-től csökkent a kiskeresetű családok adója.Az eddigi adatok szerint 197 milliárd forint maradt tavaly a családoknál, azonban a szülők utólag, az SZJA-bevallásnál is kérhetik a családi adókedvezményt, így várhatóan ez az összeg a 235 milliárd forintot is elérheti – tette hozzá.Megjegyezte, 2015-ben az előzetes számítások szerint 250 milliárd forint lesz az az összeg, „amit a családoknak nem kell befizetniük”.Szólt arról is, 2015-től a kormány a házasságkötést is adókedvezménnyel ösztönzi; a házasság első két évében évi 60 ezer forint adócsökkentést kapnak a párok.Fotó: fidesz.hu2016-tól kezdve, négy év alatt fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti tízezerről húszezer forintra növeljük a két gyermeket nevelő szülők adókedvezményét – jelentette ki a fideszes politikus. Dunai Mónika emellett felhívta a figyelmet a tavaly bevezetett gyed extrára is, és elmondta, a munka melletti gyed lehetőségét eddig 16 ezren, a testvér gyedet több mint 10 ezren, a diplomás gyedet pedig 400-nál is többen igényelték. A Munkahelyvédelmi Akció keretében adókedvezményekkel is segítjük az édesanyák munkába való visszatérését – fűzte hozzá.Hangsúlyozta, komoly segítséget jelent a rezsicsökkentés is, ezáltal évi 300-350 milliárdos teher kerül le a családok válláról. Beszélt arról is, a gyermekétkeztetésre fordított összeg 2010 és 2014 között 24 milliárd forinttal nőtt. Idén minden eddiginél több forrást biztosítunk erre, közel 60 milliárd forintot - húzta alá. Mint mondta, 2016. január 1-től azok a bölcsődés és óvodás gyermekek is ingyenes étkeztetésben részesülnek, akiknek a családjában az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát. Rámutatott, idén a nyári gyermekétkeztetésre 360 milliárd forinttal többet költ a kormány, mint tavaly, összesen 3 milliárd forint jut erre a célra.Elmondta, a rászorult gyerekek ingyen kapják a tankönyveket, és az Erzsébet-programnak köszönhetően is nagyon sokan – az elmúlt két évben 160 ezren – táborozhattak olyanok, akik egyébként nem jutottak volna el nyaralni.Felhívta a figyelmet arra, hogy idén júniusban indul a családi otthonteremtési kedvezmény, amit új, illetve használt lakás vásárlására, bővítésére lehet igényelni.Dunai Mónika úgy fogalmazott, a kormány célja, hogy a bérből és fizetésből élő, a munka mellett gyermeket vállaló családok mindig biztonságban érezhessék magukat. Magyarország jobban teljesít a családok megbecsülésében – zárta szavait a szóvivő.(fidesz.hu)