Ismét meg kell védeni a rezsicsökkentést
2015.03.04
A rezsicsökkentés nemzeti ügy, függetlenségünk egyik záloga, számunkra a magyar családok védelme elsődleges – hangsúlyozta Németh Szilárd.

A fideszes szakpolitikus sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: újabb támadás érte Brüsszelből a rezsicsökkentést és annak nyerteseit, a magyar családokat. Az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárást kommentálva Németh Szilárd kifejtette: a kormány azon intézkedéseit támadják, amelyek a rezsicsökkentést biztosítják.Kifogásolták, hogy a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal (MEKH) önállóan nem tudja meghatározni az árszerkezetet az egyetemes szolgáltatás területén, hiszen törvények határozzák meg számára azt. Az Európai Unió végrehajtó, döntéshozó, ellenőrző és képviseleti szerve problémásnak ítélte azt is, hogy a MEKH-nek rendeletalkotási jogköre van.Ennek kapcsán emlékeztetett: 2002-2010 között azért emelhették a közműszolgáltatók tizenötször a rezsi díját, mert a cégek képviselői „hasraütésszerűen” bemondtak különböző költségeket, amit senki sem ellenőrzött.Ezért mi, magyarok fizettük Európa legmagasabb gázszámláját és második legmagasabb villanyszámláját – jegyezte meg.Fotó: fidesz.hu"Számunkra a magyar családok megvédése és helyzetbe hozása az egyik legfontosabb cél."Kitért arra is, a 2013-as „Magyarország nem hagyja magát dokumentumban” világossá tették, hogy a rezsicsökkentést meg kell védeni: a rezsicsökkentés nemzeti ügy, függetlenségünk egyik záloga. Számunkra a magyar családok megvédése és helyzetbe hozása az egyik legfontosabb cél – mutatott rá. Ennek eredményeként – az Eurostat adatai alapján - hazánkban az unión belül a második legalacsonyabb az áram és a gáz ára. Németh Szilárd közölte: a tavalyi három megnyert választás, a békemenetek és a 2,5 millió aláírás megerősíti a döntéshozókat abban, hogy a rezsicsökkentést meg kell védeni.Egyúttal hangsúlyozta, hogy a Parlament, ha szükséges, meg fogja hozni azokat a döntéseket, amelyekkel lehetővé teszik, hogy a magyar családok és vállalkozók a rezsicsökkentés révén helyzeti előnybe kerüljenek.A Főgáz mérőóra cserélési gyakorlatára vonatkozó kérdésre válaszolva a kormánypárti politikus kifejtette: meg kell keresni a felelősöket, és fel kell tárni, hogy történt-e bűncselekmény, továbbá érdemes lenne megnézni, hogy a felügyelőbizottság megfelelően látta-e el feladatát. „Ennek az ügynek tovább kell gyűrűznie” – vélekedett. Egyúttal örömének adott hangot, hogy végül ebben az ügyben is a fogyasztók nyertek.Mint ismert: a társaság a fogyasztók jelentős részénél a szükségesnél nagyobb ellátásra méretezett mérőórákat szerelt fel. Ez magasabb költséggel járt, és a fogyasztóknak kellett megfizetniük. A megvizsgált 1880 társasházból 513-at és a megvizsgált 6139 nem lakossági fogyasztóból 2009-et tartottak magasabb elszámolási kategóriákban.(fidesz.hu)