A nemzeti közműszolgáltató a rezsicsökkentés folytatásának a záloga
2015.04.16
Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elindulásáról, a rendvédelmi és honvédelmi dolgozók béremeléséről, a Modern városok programról és a Quaestor-károsultak kárrendezéséről beszélt többek között Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2015 áprilisában megkezdte működését az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ), mely a remények szerint egy év alatt több millió magyar háztartásban fog gázt szolgáltatni, illetve a későbbiek folyamán áramot eljuttatni – mondata el Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, jelenleg 300 postahivatalban van lehetőség arra, hogy az állami gázszolgáltatóhoz csatlakozzanak az emberek. Rövidesen megteremtik az áramszolgáltatás lehetőségét is, később pedig a szolgáltató belép majd a távhőszolgáltatás piacára is - sorolta. Véleményem szerint az ENKSZ gyorsabban, olcsóbban és jobb minőségben fog tudni szolgáltatni – jelentette ki. Leszögezte azt is, hogy a nemzeti közműszolgáltató a rezsicsökkentés folytatásának a záloga lehet."az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. gyorsabban, olcsóbban és jobb minőségben fog tudni szolgáltatni."A politikus felidézte, az elmúlt években átlagosan 25-30 százalékkal csökkentek a magyar családok rezsiköltségei, többszáz milliárd forint maradt náluk. Lázár János fontosnak tartja, hogy az Európai Bizottság támadásától megvédjék a rezsicsökkentést. Hozzátette: a bizottság úgy gondolja, hogy ellentétes az uniós joggal és Brüsszel érdekivel az eddigi 25-30 százalékos magyarországi rezsicsökkentés. A kabinet a jövő héten tárgyalja meg a Brüsszelnek adandó választ, amellyel megindulhat a párbeszéd a kormány és a bizottság között – mondta el. A kormány előtt álló legfontosabb feladatok egyike a következő félévben az, hogy megvédje az eddigi rezsicsökkentést, és csatába szálljon azért, hogy folytatódjon az intézkedéssorozat a lakosság és az ipari szektor számára is – fogalmazott a tárcavezető.Fotó: fidesz.huLázár János arról is beszélt, hogy az Országgyűlés döntése értelmében július 1-jétől elindulnak az életpályamodellek a rendvédelmi és honvédelmi dolgozók esetében is. 13 év után kapnak először jelentős béremelést, 86 ezer ember fizetése nő mintegy 30 százalékkal, 2019 pedig évente 5-5 százalékkal – tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy az idén 6400 háziorvos is 130 ezer forinttal kap többet havonta. A miniszter ezen kívül felidézte a korábbi, más szektorokat érintő béremeléseket is, és ezek kapcsán aláhúzta, az életpályamodell rendszere bevált. Bejelentette azt is, hogy a remények szerint 2016. július 1-jétől 30-50 százalékkal megemelnék a közigazgatásban dolgozók fizetését. A miniszter közölte, az erre vonatkozó javaslat a jövő héten kerül a kormány elé.Az Országgyűlés elfogadta a Quaestor-ügyre vonatkozó törvénycsomagot is. Megnyílik a lehetősége annak, hogy a Quaestor-károsultak és a jövőre nézve minden Befektető-védelmi Alap (BEVA) szabályai alá tartozó ügyfél ne 6 millió forint (20 ezer euró), hanem mintegy 30 millió forint (100 ezer euró) erejéig kapja meg a pénzét – húzta alá Lázár János. Az esettel kapcsolatban a tárcavezető közölte azt is, hogy a jövő héten a kormány foglalkozni fog azon önkormányzatok ügyével is, akik az ügyfelekhez hasonlóan magas kamat érdekében magas kockázatot vállaltak.A miniszter elmondta a Quaestor-ügyfelek a megyei jogú városok kormányablakaiban május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást, melyet 30 napon keresztül vizsgálja a létrehozott kárrendezési alap, és újabb 30 napon belül történhet meg a kifizetés.A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Medgyessy-kormány idején a Földművelésügyi Minisztérium mintegy 6 milliárd forintot, a Miniszterelnöki Hivatal pedig Gyurcsány Ferenc idején mintegy 4 milliárd forintot, Bajnai miniszterelnöksége alatt pedig 35 milliárd forintot kockáztatott brókercégeknél. Lázár János elmondta azt is, hogy Gyurcsány Ferenc 2004-ben sportminiszterként 900 millió forintos támogatást adott egy Quaestor tulajdonában álló cégnek.A miniszter kitért a Modern városok programra is. A héten a miniszterelnök Zalaegerszegen járt a 23 megyei jogú várossal kötendő együttműködési megállapodások keretében, a jövő héten pedig Miskolcra látogat Orbán Viktor.Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető hangsúlyozta, az Európai Bizottság (EB) a gazdaságfejlesztési operatív program három programrészének 42 ezer projektjéből 53-at vizsgált, ebből hatot kifogásolt. A 700 milliárd forintból 150 milliárd forint van valójában felfüggesztve, ezek kifizetése nem történt még meg – tájékoztatott Lázár János. A bizottság 3-4 észrevételt tett a pályázatok elbírálására vonatkozóan. A politikus közölte, megfontolják az EB véleményét. Nem fenyeget az összeg elvesztése, mert bármennyi is legyen a korrekció, az jóváírható az idei esztendőben, és a tartaléklistán várakozó pályázók számára kiosztható, vagy új pályázatokra fordítható – fejtette ki.Lázár János kitért az M4-beruházásra is. A szolnokiak számára a jó hír, hogy van építési engedélyes terv Szolnok és az M0-s összekapcsolására a régi 4-es út négysávosításával, a 405-ös M5-ig terjedő négysávosítására pedig rendelkezésre áll az anyagi fedezet. Hozzátette, emellett - a műszaki tartalom felülvizsgálata és a tételes elszámolás után - meg kell vizsgálni a megkezdett M4-es beruházás folytatásának lehetőségét Fegyvernek irányába. (fidesz.hu)