Az unió nem utasíthat el semmilyen vitát
2015.04.30
Az Európai Unió, - a demokrácia egyik legfontosabb védelmezője - nem utasíthat el semmilyen vitát, ami az emberek életéről, nehézségeiről, problémáiról szól – jelentette ki Lázár János a halálbüntetés ügyében.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte, Orbán Viktor kedden Pécsen a néhány nappal ezelőtti kaposvári gyilkossággal összefüggő kérdésre elmondta: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit. Ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani – hangsúlyozta kedden a magyar miniszterelnök."Az Európai Unió legfontosabb értékének tekintjük a demokráciát, és a demokratikus vitát."Azóta az Európai Bizottság számos tisztviselője és vezetője is nyilatkozott ebben a kérdésben. Lázár János leszögezte, Magyarország és a magyar kormány tiszteletben tartja az EU jogszabályait, és megvédi az unió értékeit. Az Európai Unió legfontosabb értékének tekintjük a demokráciát, és a demokratikus vitát – hangsúlyozta a politikus.Lázár János úgy gondolja, hogy az Európai Unió, - a demokrácia egyik legfontosabb védelmezője - nem utasíthat el semmilyen vitát, ami az emberek életéről, nehézségeiről, problémáiról szól.A miniszter értékelése szerint brutális bűncselekményeknél, gyermekek, idősek, kiszolgáltatottak sérelmére elkövetett eseteknél gyakran merül fel a társadalomban a megtorlás igénye; Magyarországon ma nagyon sok olyan ember van, aki szerint csak a halálbüntetés bevezetése tartana vissza egyeseket súlyos bűncselekmények elkövetésétől. Erről beszélnünk kell a választóinkkal - mutatott rá. "A súlyos bűncselekmények kapcsán kialakuló hihetetlen társadalmi felháborodás lehet, hogy nem hallatszik Brüsszelig, de hallatszik Budapestig" - fogalmazott.Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, akit arról tájékoztatott, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, "egy vita van róla" - tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Egyúttal arról is beszámolt, hogy nem kötelező a fólia a dohányboltok kirakatára, és ha a trafikosok igénylik, ezt bele kell foglalni a törvénybe is. A kormány kötelességének tekinti a trafikokban és az éjszaka dolgozók védelmét - mutatott rá Lázár János, aki ezzel kapcsolatban azt is hangsúlyozta: Pintér Sándor belügyminiszternek javaslatot kell tennie arra, hogy az éjjel is nyitva tartó üzletekben milyen rendvédelmi rendszert kell kiépíteni.Fotó: fidesz.hu "Nagymértékben lecsökken az eljárási határidő, nagyobb lesz az átláthatóság, jelentős mértékben növekszik majd a nyilvánosság és sokkal kevésbé lesz bürokratikus az eljárásrend."Budapest IX. kerületében az Illatos úton, a Budapesti Vegyiművek korábbi telephelyén mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, a mai napon elrendelte, hogy a délután folyamán a kormányhivatal vizsgálatot folytasson le a helyszínen. Amennyiben a hulladék közvetlen veszélyt jelent, akkor még a mai napon elrendelik az elszállítás megkezdését – jelentette ki. Elmondta továbbá, a közvetlen veszélyt nem jelentő hulladék elszállításáról is gondoskodni fognak.Lázár János tájékoztatott, az elszállítás nagyjából 1,1 milliárd forintba kerül. Ezt az összeget a Nemzetgazdasági minisztérium megelőlegezi, mely később a felszámolás alatt levő Budapesti Vegyiművek Zrt. vagyonával szemben érvényesíthető.A tárcavezető kitért az új közbeszerzési eljárási törvényre is, mely rövidesen a kormány elé kerül. Lázár János közölte, a jogszabály az unió új közbeszerzési irányelvének minden egyes pontjának meg fog felelni.Nagymértékben lecsökken az eljárási határidő, nagyobb lesz az átláthatóság, jelentős mértékben növekszik majd a nyilvánosság és sokkal kevésbé lesz bürokratikus az eljárásrend – fejtette ki. A miniszter kiemelte azt is, hogy az új közbeszerzésben a hazai kis- és középvállalatok érdekeit is képviselni kívánják.Lázár János kitért arra is, hogy május elején indul a konzultáció a bevándorlásról. Kifejtette, hogy itt is egy problémáról szeretne a kormány beszélni a társadalommal, szeretnék tudni, hogy mi a magyar emberek viszonya a témakörhöz, mit kell képviselni Brüsszelben. Példaként elmondta, hogy választókörzetét kiemelten érinti a probléma, három hónap alatt annyi bevándorló érkezett, mint két év alatt összesen."2016-ban 10 milliárd forint értékben lehet az állami eljárások díját, költségeit és a bírságok nagyságrendjét csökkenteni."Lázár János bejelentette az is, hogy a kormány - a költségvetéssel párhuzamosan - egy bürokrácia-csökkentő csomag tárgyalásába is belekezd.A kormány elé kerül az államigazgatásban a rezsicsökkentés ügye. Bejelentette, 2016-ban 10 milliárd forint értékben lehet az állami eljárások díját, költségeit és a bírságok nagyságrendjét csökkenteni.A tárcavezető közölte, konzultációt kívánnak indítani, melyben arra kérik a kormányhivatalokat és a járásokat, hogy javaslatokat tegyenek arra vonatkozóan, mi az a sok embert érintő díj, illeték, bírság, ami elengedhető, vagy csökkenthető. 27 ezer járási hivatali dolgozó mintegy ezer javaslatot tett, a tárcavezető ezeket terjeszti a kormány elé.Lázár János beszámolt arról is, hogy építészekkel is találkozott, meghallgatta javaslataikat arra vonatkozóan, hogy az építésügy területén min lehetne változtatni. Elmondta, hasonló találkozót kezdeményez az ipari-kereskedelmi kamarákkal, és a mérnökkamarával is. Lázár János közölte, készek arra, hogy össztársadalmi konzultáció legyen a közigazgatás korszerűsítéséről és a bürokrácia csökkentéséről.(fidesz.hu)