Új Duna-híd Kalocsa közelében
2015.05.14
Új Duna-híd épül Kalocsa magasságában az új atomerőművi kapacitás megvalósításával párhuzamosan – jelentette be Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Bács-Kiskun és Tolna megyékben 41 lakossági fórumon több mint 3000-en jelentek meg, és fejtették ki véleményüket Paks II-ről. Beszámolt arról is, hogy egy hete Pakson volt az első hazai közmeghallgatás, amelyet a környezetvédelmi és hatósági engedélyek megszerzése érdekében tartottak; június 10-én Kijevben lesz az első nemzetközi közmeghallgatás, a megvalósításhoz szükséges engedélyezési eljárás részeként."A Bács-Kiskun megyeiek be tudnak kapcsolódni mind az atomerőmű építésébe, mind az üzemeltetésébe."Lázár János fontosnak tartja azt is, hogy a polgárok tájékoztatása mellett a Magyar Tudományos Akadémián is vita indul a kapacitás-fenntartással kapcsolatban, amelyet Aszódi Attila professzor, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos vezet majd.A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a kormány egy új Duna-híd építéséről döntött Kalocsa térségében. A Bács-Kiskun megyeiek be tudnak kapcsolódni mind az atomerőmű építésébe, mind az üzemeltetésébe; 6-8 ezer munkavállalóról van szó – tette hozzá. Fotó: fidesz.huLázár János elmondta azt is, a kormány döntött arról, hogy 41 környékbeli település képviselő testületének és országgyűlési képviselőinek bevonásával létrehoz egy társadalmi tanácsot, melyet Paks polgármestere vezetne. Az érintett települések fejlesztésére az idén 1 milliárd forintot biztosít a kormány – közölte.Lezárult a Paks II. beruházás új vezérigazgatójának kiválasztása, a miniszterelnök is jóváhagyta Bán Tamás kinevezését – jelentette be a tárcavezető. A miniszter jelezte azt is, hogy három nemzetközi menedzsert - pénzügyi vezetőt, személyzeti vezetőt és vezérigazgatót - keresnek Paks I. transzparens és gazdaságosabb működtetéséhez; a Spencer Stuart fejvadász cég május végén tesz ezekre javaslatot a kormánynak. Bíznak benne, hogy a lépés a kormány és a költségvetés, valamint a nemzetközi közvélemény számára is elfogadható eredménnyel jár - hangsúlyozta.(fidesz.hu, MTI)