Olcsó gáz, áram és távhő
2015.05.21
Olcsó gázt, áramot és távhőt szolgáltat majd az Első Nemzeti Közműszolgáltató – jelentette ki Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány szerdai ülésén meghallgatott egy beszámolót arról, hogyan áll a közműszektor átalakítása. A kormány korábban létrehozta az Első Nemzeti Közműszolgáltatót, mely most közel 1 millió ügyfélnek szolgáltat gázt. A következő két hétben olyan megállapodások várhatók, amelyekkel a nemzeti közműszolgáltató az áramszolgáltatást is megkezdheti a jövő félévben - tájékoztatott Lázár János. A tárcavezető elmondta, megkezdődtek azok a tárgyalások, mely a mintegy 90 önkormányzati tulajdonban levő távhőszolgáltató vállalat állami érdekkörbe vételéről szól. Olcsó gázt, áramot és távhőt szolgáltat majd a nemzeti közműszolgáltató – húzta alá.Fotó: fidesz.hu"A társasházi gázmérőórák cseréje újabb rezsicsökkentést jelenthet."A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a Főgáz átvételénél kiderült, hogy a szolgáltató hosszú éveken keresztül nagyon sok társasháznál – azok kérése ellenére – nagyobb gázmérőórát biztosított, mint amelyet a fogyasztás indokolt volna, így sokkal magasabb alapdíjat kellett fizetni. A kormány olyan döntést fog hozni, mely arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy minden társasház esetében a gázmérőóráknak a társasház fogyasztásával azonos kapacitásúnak kell lennie – jelentette be Lázár János. Önmagában a társasházi gázmérőórák cseréje újabb rezsicsökkentést jelenthet – jegyezte meg.A tegnapi kormányülésen a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) átalakítása is téma volt. Várhatóan nyáron lezárul a fejlesztési bank átalakítása, mely jelentős költségracionalizálást és profiltisztítást jelent majd – húzta alá a tárcavezető. Az MFB csak a kiemelt nagy fejlesztésekre fog fókuszálni, és fontos feladata lesz 2014-2020-as ciklus a visszatérítendő európai uniós források eljuttatása – fejtette ki.A miniszter kitért arra is, hogy áttekintették a posta helyzetét is. Az elmúlt két évben a Magyar Posta többet fejlődött, mint a mögöttünk hagyott 20 évben, Magyarország legerősebb logisztikai szolgáltatója lett – fűzte hozzá. A 2014-es évet a posta mintegy 2,8 milliárd forintos konszolidált, adózott eredménnyel zárta – jegyezte meg a politikus."Helyes volt a takarékszövetkezeti integráció."Lázár János arról is beszélt, a bíróságok elutasították a takarékszövetkezetek integrációjára vonatkozó keresetet, az Alkotmánybíróság alkotmányosnak tekintette ezt, és az Európai Bizottság sem talált az európai joggal ellentétes cselekményt. A feljelentőkkel folytatott csatát a magyar bíróságokon, az Alkotmánybíróságon és az Európai Uniónál is megnyerte a magyar kormány – jegyezte meg.A miniszter hangsúlyozta, az események a várakozásoknál jobban visszaigazolták, hogy helyes volt a takarékszövetkezeti integráció. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy kilenc takarékszövetkezet közül, amelyek kihúzták magukat az integráció alól, már csak kettő van talpon.Lázár János elmondta, hogy átvizsgáltak minden hazai takarékszövetkezetet; 1 millió 100 ezer ügyfél pénze és megtakarítása a legnagyobb biztonságban van. Bejelentette azt is, hogy új termékekkel fognak megjelenni a takarékszövetkezetek.A kormány döntött arról, hogy a zagyvaszántói, mintegy 19 ezer köbméter hulladékot 1,3 milliárd forintért szállítják el. A kormány tudomásul veszi és tiszteletben tartja a várpalotai polgárok tiltakozását, és keresi a lehetőségét annak, hogy másik veszélyeshulladék-kezelőbe szállítsák a zagyvaszántói hulladékot – fogalmazott Lázár János.A tárcavezető kitért arra is, hogy a Modern városok program keretében megállapodás született arról, hogy Miskolcon 1000 hektáros, Debrecenben 400 hektáros, Pécsen is több száz hektáros ipari parkot alakítanak ki. A nyilvánosság számára átlátható módon egy központi, állami ügynökség fogja a területeket megvásárolni és átadni vagyonkezelésre az érintett önkormányzatoknak – jelentette be Lázár János."A kormány célja a demokráciának megfelelő, kulturált vita."Lázár János kitért a halálbüntetés ügyére, és az arról folyó vitára is. Felhívta a figyelmet arra, hogy például Nagy-Britanniában 1950 és 1967 között folyt vita a halálbüntetésről.A tárcavezető szerint ezt a vitát a magyar társadalom az elmúlt 25 évben nem tudta lefolytatni. A kormány célja a demokráciának megfelelő, kulturált vita – fűzte hozzá.A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy a tegnapi napon a kormány meghallgatta Trócsányi László igazságügy-miniszter jelentését a három csapás intézményéről, melyet sikeresnek és eredményesnek minősítettek. Van visszatartó ereje – fűzte hozzá. Lázár János megjegyezte, meg kell vizsgálni azt is, hogy az elmúlt években az alkalmazásának milyen korlátai alakultak ki.(fidesz.hu)