Közel 200 milliárddal támogatja a kormány a fővárost
2015.06.18
A kormány minden eszközzel szeretné támogatni Budapest fejlődését, legyen szó a tömegközlekedés korszerűsítéséről, üzemeltetéséről, vagy a városi életminőség javításáról - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Ennek jegyében a kormány 52.3 milliárd forintot vállal át adósságként a fővárosi önkormányzattól – közölte Lázár János a 13. Kormányinfón.Ezt a lejáró adósságot a nyári hónapokban kéne törlesztenie a Fővárosi Önkormányzatnak egy bankcsoport számára – adott tájékoztatást a BKV korábbi finanszírozását szolgáló hitelcsomagról."Ez az összeg kiszámítható garanciát jelent a BKV működésére."Ezt a megahitelt a kormány átvállalja – erősítette meg. Jelezte, a kormány azt kéri a főpolgármestertől és a közgyűléstől, hogy az úszó világbajnokság megvalósítása érdekében adja át a kormánynak a Dagály uszodát és környékét.A kormány döntése alapján 60 milliárd forintos kezességet vállal az idei évben az M3-as metrófelújításában – mondta a tárcavezető.Fotó: fidesz.huA BKV 2016-ban 40 milliárd forintot, 2017-ben 37, 2018-ban 33 milliárd forintot kap a kormánytól – ismertette. Ez az összeg kiszámítható garanciát jelent a BKV működésére –fűzte hozzá."Elengedhetetlen, hogy a hatékonysági, átláthatósági, teljesítménymérési követelmények érvényesüljenek."Változtatni kell az állami cégek vezetési struktúráján, kultúráján, feladat-, és felelősségszabásán – erről számolt be az Állami Számvevőszék elnöke a kormánynak az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok átvilágítása után.Lázár János elmondta, sokall eredményesebbnek, átláthatóbbnak kell lenniük az állami cégeknek, magasabb minőségű szolgáltatást kell biztosítaniuk, világos és egyértelmű követelményrendszerekkel.Mindez az elmúlt 25 évben ellentmondásos volt, 2010 előtt pedig egyáltalán nem volt jellemző, hogy egy céggel kapcsolatban az állam mindezeket megfogalmazta volna – jelentette ki.Hozzáfűzte, az állam szerepe megváltozott, az energetika területén az állam piaci szereplő lett, a legnagyobb magyar közműszolgáltató néhány hónapon belül az első nemzeti közműszolgáltató lesz, ami az elektromos áram és gáz tekintetében várhatóan 2016 végére mintegy négymillió háztartásban fog energiát szolgáltatni.Elengedhetetlen, hogy a hatékonysági, átláthatósági, teljesítménymérési követelmények érvényesüljenek, mint ahogyan a vagyon megőrzéséért viselt felelősség, a szabályszerű működés, valamint a szervezeti és személyi korrupciómentes működés is megvalósuljon.(fidesz.hu)