Kézzelfogható a rezsicsökkentés
2015.06.30
Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a 2,5 évvel ezelőtt elindult rezsicsökkentések hatására mára uniós összehasonlításban a magyar emberek fizetik a második legkevesebbet vásárlóerő paritáson számolva a gázért és a villanyért. A fideszes politikus rámutatott a rezsicsökkentés pozitív gazdasági hatásaira is.

A képviselő a csepeli piacon tartott keddi sajtótájékoztatóján felidézte, az elmúlt két és fél év alatt három lépcsőben csökkent a rezsi, és hat másik olyan terület is van, melyben mérséklődtek a háztartások kiadásai."a rezsicsökkentésnek fontos gazdaságélénkítő hatása is van."A politikus emlékeztetett, 2002 és 2010 között a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt 206 százalékkal nőtt a gáz ára. 2010-ig Európa legmagasabb gázárát fizették a magyar emberek; a három rezsicsökkentésnek köszönhetően viszont elértük, hogy most már csak Romániában fizetnek kevesebbet vásárlóerő paritáson számolva. Ma 152 forint helyett 113 forintot fizetnek a magyar családok egy köbméter gázért – fejtette ki.Németh Szilárd felidézte azt is, 2002 és 2010 között 97 százalékkal nőtt a villany ára.2010 előtt a villanyáramért a második legtöbbet fizettük az EU-ban vásárlóerő paritáson, de a három rezsicsökkentéssel elértük, hogy mára csak Bulgáriában fizetnek kevesebbet, mint nálunk. Most 50 forint helyett körülbelül 37 forintot kell fizetni hazánkban 1 kw/óra áramért – sorolta.Fotó: fidesz.huA politikus elmondta, a távhő tekintetében is hasonló trendeket lehet kimutatni, mint az áram és a gáz esetében. Arra is felhívta a figyelmet, hogy csökkentek a vízdíjak, a csatornadíjak, a szemétszállítási díjak és a palackos gáz ára; valamint Budapesten olcsóbb lett a közösségi közlekedés is.A Fidesz képviselője hangsúlyozta, a rezsicsökkentésnek fontos gazdaságélénkítő hatása is van. Németh Szilárd felhívta a figyelmet a történelmi mélyponton levő inflációra, és rámutatott arra is, hogy a rezsicsökkentések következtében 380 milliárd forint maradt a családoknál, mely pozitívan hatott a gazdaságra. Ezek között megemlítette a kiskereskedelmi forgalom növekedését, a lakosság 50 milliárd forint feletti tartozásának 20 milliárd forintra való csökkenését, valamint az alacsony értékű államkötvények emelkedő lakossági eladását.A sajtótájékoztatón részt vettek olyan csepeli lakosok is, akik a rezsicsökkentések kapcsán beszámoltak a megtakarításaikról.(fidesz.hu)