A rezsicsökkentés sikerét a számok mutatják
2015.07.13
A rezsicsökkentés sikeres volt, 2013-ban és 2014-ben 334 milliárd forint megtakarítást biztosított mintegy 3,8 millió háztartásnak - ismertette Fónagy János államtitkár a rezsicsökkentésről tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, 2013-ban 3 ütemben csökkentették a rezsidíjakat, a földgáz árát összesen 25 százalékkal, a villamos energia árát 24,5 százalékkal, a távhőét 22,3 százalékkal. 2015 év végéig várhatóan további 240 milliárd forint megtakarítást hoz a családoknak a rezsicsökkentés – tette hozzá.Az eredmények között említette, hogy a 2013. január 1. és 2014. december 31. közötti időszakban - áram, földgáz és távhő - a 30 napon túli kintlévőség 45 százalékkal csökkent, a hátralékos fogyasztók száma a korábbi másfél millióról 930.000-re mérséklődött. Felhívta a figyelmet, hogy 2014 májusától 2015 májusáig újabb 12 milliárddal javult a kintlévőségi egyenleg."2015 év végéig várhatóan további 240 milliárd forint megtakarítást hoz a családoknak a rezsicsökkentés."Hangsúlyozta, jelenleg az uniós tagállamok közül Magyarország lakossága a villamos energiáért és földgázért a második legalacsonyabb árat fizeti.A családoknál maradt jövedelem javította a fogyasztást, ami hozzájárult a tavalyi történelmileg legmélyebb inflációs rátához is, és alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a reformok, a gazdasági eredmények a fogyasztásban és az emberek mindennapjaiban is láthatóak – fogalmazott.Továbbra is kitartanak a rezsicsökkentés mellett, megőrzik az eddigi eredményeket – fűzte hozzá.Emlékeztetett: 2010 tavaszán-nyarán Magyarországot Görögországgal és néhány más mediterrán országgal együtt említették, az ország eladósodott volt, magas volt az infláció, a munkanélküliség rekordokat döntött, az ország megítélése minden tekintetben mélyponton volt.Fotó: fidesz.huA kormány tisztában volt azzal, hogy a magyar családok mindennapi nehézségekkel küzdenek, a lakosság Európában az egyik legtöbbet fizette a rezsiért, amin változtatni kellett – fogalmazott, hozzátéve, a családok jövedelmük negyedét - a szegényebbek felét - költötték ezekre a költségekre.Felhívta a figyelmet, a kormány egyetlen lépést talált: a rezsiköltségek befagyasztását. 2011-ben jelentős intézkedések történtek, tovább korlátozták az áremelkedések lehetőségét, akkor már több tízezer forinttal csökkent a családok rezsije - sorolta. Az igazán átfogó megoldás 2012 decemberében született, akkor előbb a villamos energia, a gáz, és a távhő, majd később a víz- és csatornadíjakat, hulladékszállítás díját csökkentették több lépcsőben - idézte fel.(fidesz.hu)