Megjelenik az árampiacon a nemzeti közműszolgáltató januárban
2015.09.09
A gázpiac után az árampiacon is megjelenik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában, a tervezett ütemezést tartani tudják - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány és az RWE májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján egyebek mellett 2016 januárjában átveszik az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási üzletágát. Folyamatban vannak tárgyalások egy másik, a lakossági áramszolgáltatásban részt vevő céggel is - mondta el. Ezek a tárgyalások lehetővé teszik annak az ígéretnek a betartását, hogy 2016 januárjában az árampiacon is megjelenjen a nemzeti közműszolgáltató - hangsúlyozta Németh Lászlóné. Az államtitkár emlékeztetett, egy évvel ezelőtt született meg a kormányzati döntés a nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról. Az ENKSZ először a földgázellátásban kezdte meg a lakossági szolgáltatást a Főgáz bázisán."A nemzeti közműszolgáltatóról szóló koncepció kialakításánál célként fogalmazták meg a rezsicsökkentést megtartását, illetve ha lehetséges, továbbvitelét."A nemzeti közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló Főgáz 2016 végére több mint 3 millió ügyfelet lát majd el, átveszik a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló E.on, GDF Suez és Tigáz ügyfeleit - hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra, hogy augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel csaknem 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe. A távfűtés a legbonyolultabb és leghosszabb átállási időt igénybe vevő eleme a közműszolgáltatói rendszernek, itt az előkészítési folyamatnál tartanak - ismertette az államtitkár. Németh Lászlóné kiemelte azt is: fontos lépés lesz az egységes szolgáltató központ kialakítása, amely ellátja majd az egyetemes szolgáltatások olyan fontos, költségigényes részeit, mint például az ügyfélszolgálatok működtetése, a számlázások vagy a hátralék kezelése. Az államtitkár hangsúlyozta: a nemzeti közműszolgáltatóról szóló koncepció kialakításánál célként fogalmazták meg a rezsicsökkentést megtartását, illetve ha lehetséges, továbbvitelét. Ugyanakkor legalább ennyire fontos a szolgáltatási színvonal javítása és ennek fenntartása - tette hozzá. A sajtótájékoztatón Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: módosító javaslatot készítettek elő a gázmérőcserékről. Júniusban döntött a kormány arról, hogy a gázmérőcserét ingyenessé teszi az egyetemes szolgáltatásra jogosultaknál. A kormányrendelet módosításával bővítenék ezt a kört - közölte. Horváth Péter János, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a társaság feladata az egységes országos közműszolgáltatási rendszer kiépítése és költséghatékony működtetése. Ennek az integrációnak a legfontosabb pozitív hatása a magas szolgáltatási színvonal garantálása, a rezsicsökkentésen alapuló kedvező tarifarendszer fenntartása, az egységes számlázási rend biztosítása, valamint az egyszerű és egységes ügyintézés feltételeinek megteremtése. Kiemelte: a közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló Főgáz rendelkezik azokkal a gázszerződésekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a hozzá átkerülő fogyasztók ellátása folyamatos és biztonságos legyen. Az ENKSZ alaptőkéje 1 milliárd forint, és további 14 milliárd forint tőketartalék áll rendelkezésre, ennek túlnyomó többsége a tervezett befektetésekre és fejlesztésekre van félretéve - közölte az elnök-vezérigazgató.(MTI-fidesz.hu)