26 hónapja folyamatosan bővül a kiskereskedelem
2015.10.29
Augusztusban 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi forgalom, amely így 2015 első nyolc hónapjában 6 százalékkal haladta meg az előző évi szintet - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium, csütörtökön.

A tárca tájékoztatása szerint a hazai kiskereskedelem már 26 hónapja folyamatosan erősödik, augusztusban 4,6 százalékkal bővült az ágazat az egy évvel korábbihoz képest, az első féléves adatok ennél magasabb 6 százalékos mértékű növekedést mutatnak."A növekedésben fontos szerepet játszik a foglalkoztatottak számának rekord mértékű növekedése, illetve a reálbérek emelkedése."Mint írják: augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,2 százalékkal emelkedett az értékesítés. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron elérte a 817 milliárd forintot.Kiemelik: az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.A gazdasági minisztérium egyúttal rámutat: a növekedésben fontos szerepet játszik a foglalkoztatottak számának rekord mértékű növekedése, illetve a reálbérek emelkedése.A mostani kiskereskedelmi adatok is jól mutatják, hogy a fogyasztók alkalmazkodtak a vasárnapi pihenőnap bevezetéséhez és az emberek a jövedelmi kilátásaikat is sokkal pozitívabban látják.A bővülés mértéke az NGM számításaival összhangban alakult és azt igazolják, hogy a magyar reformok működnek. A beérkező adatok összhangban vannak a Konvergencia Program előrejelzésével, amely szerint idén 3 százalék körül bővülhet a háztartások fogyasztása.A GDP alakulásában is visszatükröződik a kiskereskedelmi forgalom felívelő trendje, ugyanis 2015 második negyedévében a lakosság fogyasztási kiadása kiugró ütemben, 3 százalékkal növekedett, amire utoljára 2006 elején volt példa - zárul a közlemény.(fidesz.hu)