Gyurcsány egy éve még el akarta törölni a minimálbért
2015.11.04
A Fidesz-frakció reagálása Borka-Szász Tamás és Gréczy Zsolt (DK) sajtótájékoztatójára

Gyurcsányék ma is hazudnak reggel, délben meg este. Ma jelentős minimálbér-emelést követelnek az államtól, egy éve még el akarták törölni a kötelező minimálbért, a minimálbérnél alacsonyabb fizetést akartak adni több százezer munkavállalónak és bírálták az éves minimálbér-emeléseket. "A DK tavalyi választási programjában azt követelte, hogy az állam vonuljon vissza a minimálbér megállapításától, bízza a béralkut a szociális partnerekre."A DK tavalyi választási programjában azt követelte, hogy „az állam vonuljon vissza a minimálbér megállapításától, bízza a béralkut a szociális partnerekre” és „a szabad munkaerőpiacon is törvényesen lehessen a jelenlegi minimálbérnél alacsonyabb bérért foglalkoztatni”.Gyurcsány akkor még sajnálta a pénzt a munkavállalóktól, szerinte az Orbán-kormány „jelentős minimálbér emelései felfelé nyomták az egész bérskálát”. A Fidesz ezzel szemben azt a gazdaságpolitikát képviseli, hogy ha erősebb a gazdaság, akkor azt béremelésekkel és a munkavállalók javára is kell fordítani. Az erősebb gazdaság, magasabb minimálbért enged meg. Magyarországon a gazdaságpolitikai reformok működnek és ez a minimálbéren is látszik. A gazdasági növekedésnek köszönhetően a munkaadók nemcsak több munkát, de több fizetést is tudnak adni a magyar embereknek. 2010 óta minden évben nő a minimálbér, évente átlagosan 10 százalékkal.Az OECD 34 tagállama közül 2010 és 2014 között Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a minimálbér, és ha a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleti szervei a most zajló minimálbér tárgyalásokon meg tudnak állapodni, akkor a minimálbér-emelés jövőre is folytatódhat. Emellett jövőre 15 százalékra csökken az szja, nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, béremelések lesznek a közszférában, így a munkavállalóknál még több pénz marad. (fidesz.hu)