Juhtelepet alakítottak ki a Start-munkaprogram keretében
2015.11.19
Juhtelepet alakítottak ki a Start-munkaprogram keretében Kunmadarason, a beruházás a földművelésügyi miniszter szerint egyszerre szolgálja az egykor országos hírű helyi juhtenyésztés felélesztését és a munkanélkülivé vált, az állattenyésztésben és növénytermesztésben nagy tapasztalatot szerzett emberek visszavezetését a munka világába.

Fazekas Sándor a beruházás csütörtöki ünnepélyes átadásán elmondta, hogy a Belügyminisztérium 36,7 millió forintos támogatásával jött létre a teljes mértékben közművesített, a dolgozók számára szociális helyiségekkel is ellátott juhtelep, ahol téli és nyári szállást is kialakítottak az állatoknak, illetve takarmány-és trágyatárolót is építettek."Az önkormányzat úgy biztosít megélhetést az álláskeresőknek, hogy közben egy hosszú távú tevékenység alapjait rakja le."Az önkormányzat úgy biztosít megélhetést az álláskeresőknek, hogy közben egy hosszú távú tevékenység alapjait rakja le - mondta a miniszter.Fazekas Sándor szerint Kunmadaras a Start-munkaprogramtól óriási lehetőséget kapott munkanélküli lakosságának visszavezetésére a munka világába, az eddig kihasználatlan repülőtér hasznosítására. A miniszter elmondta: az önkormányzat 2014-ben induló állományként ötven anyajuhot és egy tenyészkost vásárolt. Az állatokat a közmunka keretében megtermelt takarmánnyal etették, a szaporulatot és a fel nem használt takarmányt értékesítették. Az önkormányzat a gazdákkal összefogva elindította a bérlegeltetés szolgáltatást is: 2014-ben négy gazdától 50 darabos állományt legeltettek, 2015-ben 23 gazda 621 anyajuhát és 7 tenyészkosát. Guba László Albert, Kunmadaras polgármestere elmondta: a mintegy négy hektáros telepen jelenleg 500 anyajuh és 9 tenyészkos alkotja jelenleg az állományt. A telepen 170, a településen összesen 500 közmunkás dolgozik.Az elmúlt évben a közfoglalkoztatási program megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül Pintér Sándor belügyminiszter miniszteri elismerő oklevélben részesítette a települést.(MTI - fidesz.hu)