Ismét rekordot döntött a foglalkoztatottság
2016.01.05
Már több mint másfél éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon a KSH legfrissebb jelentése szerint. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 118 ezerrel, 4 millió 273 ezerre emelkedett a 2015. szeptember - novemberi időszakban.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a magyar reformok működnek, hiszen 25 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma hazánkban, a munkanélküliség ráta pedig jelenleg 6,2 százalékon áll, ami 11 éves mélypontnak felel meg."25 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma hazánkban."A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,2 százalékpontot javult, így 65 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében is egyaránt javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 2,5 százalékponttal, 71,4 százalékra nőtt. A nők foglalkoztatási rátájának javulása az uniós tagállamok között továbbra is kiemelkedő.A 15-64 éves nők az előző év azonos időszakához viszonyított 1,9 százalékpontos növekedéssel újabb foglalkoztatási csúcsot döntöttek, elérve az 58,7 százalékos foglalkoztatási arányt.Az államtitkár hangsúlyozta, a fiatalok esetében is sikerült eredményeket elérni, hiszen a 15-24 éves korosztályban már 297 ezren, több mint 80 ezerrel többen dolgoznak, mint 5 éve. Eközben a fiatal munkanélküliek száma 13 ezerrel, 53 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,3 százalékpontos csökkenés eredményeként 15,1 százalékra mérséklődött.A beérkezett kiváló foglalkoztatottsági adatokban nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A magyar reformoknak köszönhetően várhatóan a jövőben is tovább nő a foglalkoztatás, ami a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására is kedvezően hat.(Nemzetgazdasági Minisztérium)