Újabb foglalkoztatást segítő programok indulnak
2016.01.05
A foglalkoztatás bővülését elősegítő, jelenleg is futó kormányzati programokról, valamint újabbak indításáról beszélt keddi sajtótájékoztatóján Cseresnyés Péter.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára aláhúzta, a magyar reformok működnek, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien, mint napjainkban. A legfrissebb adatok szerint 4 millió 273 ezren dolgoznak, közel 120 ezerrel többen, mint egy évvel ezelőtt, és 563 ezerrel többen, mint 2010-ben, ebből 332 ezren a versenyszférában – fűzte hozzá."a magyar reformok működnek, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien, mint napjainkban."Cseresnyés Péter elmondta azt is, hogy a foglalkoztatási ráta 54,7 százalékról 65 százalékra emelkedett, és a munkanélküliség 6,2 százalékra csökkent a 2010-es 11 százalékról. Arról is beszélt, hogy öt év alatt 80 ezerrel több 25 év alatti fiatal dolgozik; a foglalkoztatási ráta 17 százalékról 26 százalék fölé nőtt, és a munkanélküliségi mutató 28 százalékról 16 százalékra alá csökkent ebben a korosztályban.Cseresnyés Péter hangsúlyozta, a munkaalapú társadalom építése csak úgy történhet, ha bővülnek a munkalehetőségek; ennek érdekében számtalan programot indított a kormányzat, és nagyon sok folyamatban is van.Fotó: fidesz.huAz államtitkár ezek között megemlítette a munkahelyvédelmi akciót, az ifjúsági garancia-rendszert, a munkavállalóknak szóló lakhatási támogatást, a 25 év feletti inaktívak elhelyezkedését segítő programokat.Az államtitkár bejelentette, január 1-től újraindult Nők 40+ program, és várhatóan február elsején kezdődik a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába című program is. Az utóbbi kapcsán közölte, ha egy közfoglalkoztatott a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor havonta felveheti a közfoglalkoztatási jogviszonyból a hátralévő időszakra a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is. Elmondta azt is, hogy 2016-ban bővíteni szeretnék a gyakornoki programot, mely a 25 év alatti, szakképzettség nélküli fiatalokat támogatná.Cseresnyés Péter arról is beszélt, hogy jelentős, 5 milliárd forintos keretösszeggel támogatni kívánják a rugalmas foglalkoztatási formák elterjedését is.(fidesz.hu)