Cél az elsődleges munkaerőpiac
2016.01.07
Az elhelyezkedési juttatás 25 ezer közfoglalkoztatottnak segíthet az elsődleges munkaerőpiacra jutásban – emelte ki Pogácsás Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára aláhúzta, az a cél, hogy lehetőség szerint minden aktív korú, munkaképes embernek legyen munkája, elsősorban az elsődleges munkaerőpiacon. Ahol ma ez még nem lehetséges, ott a közfoglalkoztatás biztosíthat számukra rendszeres, kiszámítható jövedelmet – fűzte hozzá." a közfoglalkoztatás egy eszköz arra, hogy munkát biztosítson az ország azon részein, ahol a piac nem képes elegendő munkahelyet teremteni."Pogácsás Tibor felidézte 2010-ben úgy vette át a kormányzást az Orbán-kabinet, hogy több mint 500 ezer munkanélküli volt, sok aktív korú, egészséges ember élt segélyen. Most viszont minden rekordot megdöntött a foglalkoztatás, és 11 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség – tette hozzá. Megjegyezte, ezek az adatok a gazdaság növekedésének, kisebb részben pedig a közfoglalkoztatásnak köszönhetőek. A politikus aláhúzta, mindez bizonyítja, a magyar reformok sikeresek és működnek.Pogácsás Tibor kiemelte azt is, hogy a közfoglalkoztatás egy eszköz arra, hogy munkát biztosítson az ország azon részein, ahol a piac nem képes elegendő munkahelyet teremteni. Hozzátette: a közfoglalkoztatás egyfajta előképzés ahhoz is, hogy később az emberek a piaci lehetőségekkel élni tudjanak.Az államtitkár több olyan intézkedésről is beszélt, melyek a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra való jutását segítik elő.Fotó: fidesz.huEmlékeztetett, 2015. január 1-től a közfoglalkoztatottakat is ki lehet közvetíteni az üres álláshelyekre, valamint felkészítő tréning segíti őket abban, hogy sikeres legyen az állásinterjú. Elmondta azt is, hogy a fizetés nélküli szabadság idejét 90 napról 120 napra növelték, így a közfoglalkoztatottak részt vehetnek az idénymunkákban magasabb bérért, de közben nem veszítik el a közfoglalkoztatási jogviszonyukat.Pogácsás Tibor további, az elsődleges munkaerőpiacra jutást ösztönző intézkedést is bejelentett. Január 1-jétől bevezették az elhelyezkedési juttatást. Aki legalább egy hónapja közfoglalkoztatottként tevékenykedik, vagy az azt megelőző két éven belül legalább 180 napig közfoglalkoztatási jogviszonya volt, ha elhelyezkedik a munkaerőpiacon, akkor megkaphatja a közfoglalkoztatási szerződése még hátralévő idejére járó támogatást – fejtette ki. Ez jelentős segítség lehet a közfoglalkoztatottaknak és ösztönzőként is működhet, hogy elfogadják a kiajánlott munkát, illetve ők maguk is keressenek ilyen lehetőséget – fűzte hozzá.Elmondta, a számítások szerint 25 ezer embernek segíthet az elhelyezkedési juttatás abban, hogy a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra juthasson. Az államtitkár közölte, a források rendelkezésre állnak, a tavalyi 270 milliárdról 340 milliárd forintra nőtt a közfoglalkoztatás költségvetése.(fidesz.hu)