Nagyvállalatok munkát adhatnának a közfoglalkoztatottaknak, hátrányos helyzetűeknek
2016.01.14
Az emberi erőforrások minisztere szerint a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartó nagyvállalatok is adhatnának munkát azoknak, akik jelenleg közfoglalkoztatottként dolgoznak vagy a hátrányos helyzetű csoportokhoz tartoznak.

Balog Zoltán erről egy a felzárkózást szolgáló tanácsadó, konzultációs testület megalakuló ülésén beszélt csütörtökön a Parlamentben."A kormánynak számos, a felzárkózást segítő, munkaképességet javító programja van, ezeket szeretnék összekapcsolni a vállalatok különféle projektjeivel."A miniszter mintegy ötven cégvezető előtt azt mondta, a kormány célja a fórum létrehozásával egyebek mellett az, hogy a nagyvállalatokat ösztönözze a hátrányos helyzetűek, köztük a romák, a megváltozott munkaképességűek, a fogyatékossággal élő emberek, továbbá a nők foglalkoztatására a versenyszférában. Közölte, ha a vállalatok társadalmi, szociális felelősségvállalási programjai és a kormány felzárkózási stratégiája között összhang van, akkor az javíthatja a cégek versenyképességét és eredményeit is. Arról is beszélt, a kormány szeretné elérni, hogy ne csak Budapest, hanem az ország más városai, térségei is vonzó munkaerőpiaci, befektetési célpontjai legyenek a vállalatoknak. Balog Zoltán azt mondta, mára a közfoglalkoztatás olyan vonzóvá vált bizonyos földrajzi és gazdasági területeken, hogy elvonja az alacsonyabb képzettségű munkaerőt a vállalkozások világából.Közölte, ezért 2016-ban olyan programokat dolgoznának ki, amelyek célja, hogy a közfoglalkoztatásból különféle motivációkkal megnyissák az utat a szabad munkaerőpiac világába. Hozzátette: a kormány ehhez a vállalatoknak olyan feltételeket kíván teremteni, hogy érdemes legyen alacsonyabb képzettségű, hátrányos helyzetű embereknek munkát adniuk.Fotó: Bartos Gyula - EMMIA miniszter arról is beszélt, olyan foglalkoztatási, képzési vagy oktatási programokat akarnak indítani, amelyek hatására a hátrányos helyzetűek hosszú távon is meg tudnának maradni a munka világában. Arra is felhívta fel a figyelmet, Magyarországon 25 éve nem volt olyan magas a foglalkoztatottak száma, mint ma, továbbá a munkanélküliségi ráta is 11 éves mélyponton van.Közölte, akik nem tudtak az oktatási rendszerben képességeiknek megfelelő képzést és munkát kapni, akik így "az út szélén maradtak", azokat is be akarják vonni a munka világába a vállalatok segítségével. Hozzátette: a kormánynak számos, a felzárkózást segítő, munkaképességet javító programja van, ezeket szeretnék összekapcsolni a vállalatok különféle projektjeivel. "Cél, hogy megtörje a hátrányos helyzetű emberek és családok életében a nyomor - generációkon átöröklődő - ördögi körét."Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára "élő párbeszédre" hívott fel és azt hangoztatta, számítanak a vállalatok gazdaságpolitikai javaslataira, valamint legalább annyira a társadalompolitikai meglátásaikra is, és azokat szeretnék beépíteni a döntés-előkészítési folyamataikba. Az államtitkár közölte, a kormány célja az, hogy megtörje a hátrányos helyzetű emberek és családok életében a nyomor - generációkon átöröklődő - ördögi körét. A Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum mintegy félszáz magyarországi nagyvállalat részvételével alakult meg csütörtökön a Parlamentben; a testület célja, hogy a cégek sokszínű társadalmi felelősségvállalási programjait összehangolja a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia céljaival.Az alakuló ülésen napirendre vett dokumentum szerint a fórummal a kormány lehetőséget akar biztosítani arra, hogy a meghívott vállalatok javaslatokat fogalmazzanak meg a 2014 és 2020 közötti uniós időszakban kiírandó, a felzárkózást segítő programok szakmai tartalmára. A kormány célja, hogy a fenntartható gazdasági tevékenységet folytató vállalatokat ösztönözze a társadalmi felzárkózás folyamatának erősítésében.(MTI - fidesz.hu)