2016-ban tovább csökkennek a családok terhei
2016.02.01
A családi típusú adózás célja, hogy a munkából megszerzett jövedelem egyre nagyobb mértékben maradjon a családoknál, a kormány így is szeretné csökkenteni a gyermekvállalással járó terheket – hangsúlyozta Novák Katalin hétfői sajtótájékoztatóján.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár rámutatott, a családi típusú adózás a kormány családbarát politikájának a sarokköve, ennek köszönhetően 1,1 millió embernek nőtt az anyagi mozgástere. Hozzátette, 300.000 olyan szülő van Magyarországon, akik egyáltalán nem fizetnek személyi jövedelemadót.Az államtitkár aláhúzta, 2016. január elsejétől 25 százalékkal növekszik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, vagyis a tavalyi havi 20.000 forintról 25.000 forintra nőtt. Így csak 2016-ban 60.000 forinttal több lehet e családok bevétele – emelte ki. Hangsúlyozta, a második gyermek esetében már a várandósság 90. napjától lehet igényelni ezt a típusú támogatást."Idén 17 milliárd forinttal többet fordít a költségvetés a családi adókedvezményekre, ami összesen 257 milliárd forintot tesz ki. Ez családokra lebontva egy évben átlagosan közel 250.000 forint megtakarítást jelent."Novák Katalin emlékeztetett, a Fidesz-KDNP kormánya 2011-ben vezette be a valódi családi típusú adózást, amit aztán a járulékokra is kiterjesztettek. 2010 előtt csak a három vagy annál több gyermeket nevelő családoknak járt egy 4000 forintos kedvezmény – mutatott rá.Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szólt arról is, hogy a tavaly bevezetett házassági adókedvezmény is ebbe a sorba illik, a felsorolt elemek pedig egy valódi családi típusú adózás környezetét teremtették meg, ahol a háromgyermekes családok havi szinten 100.000 forintot tudnak megtakarítani.Idén 17 milliárd forinttal többet fordít a költségvetés a családi adókedvezményekre, ami összesen 257 milliárd forintot tesz ki. Ez családokra lebontva egy évben átlagosan közel 250.000 forint megtakarítást jelent – húzta alá.Elmondta, a bővítéssel a kormány 2016-ban sem áll meg, 2019-ig minden évben emelik a kétgyermekesek családi adókedvezményét, 40.000 forintra növelve az összeget. Tuzson Bence arra emlékeztetett, hogy 2010-ben még magas – 32 százalékos - személyi jövedelemadó mára drasztikusan csökkent 16, majd 2016-tól 15 százalékra.A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár célként fogalmazta meg, hogy a fizetéseket terhelő adók a legalacsonyabbak legyenek Európában. Kifejtette, 120 milliárd forinttal marad több a kormány intézkedései nyomán az emberek zsebében.Fotó: fidesz.huPéldákat sorolva beszámolt arról, hogy egy minimálbért kapó ember – a nettó béremelkedés, a személyi jövedelemadó változás, és a családi adókedvezmény nyomán - éves szinten nagyságrendileg 120.000 forinttal több jövedelemre tesz szert.Az átlagbért keresőknél ugyanez a szám 165.000 forint körül alakul – folytatta, kiemelve, egy átlagbért kereső pedagógus 176.000 forinttal több pénzt kereshet 2016-ban.Tuzson Bence hangsúlyozta, Magyarország teljesítőképessége saját erejéből, a magyar emberek teljesítményeként nőtt, ezért adócsökkentések formájában több pénzt tud az ország visszaadni a magyar embereknek.(fidesz.hu)