Megvédjük az unión belüli szabad munkavállalást!
2016.02.25
Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a magyar képviselők szavazatukkal kiálltak a munkahely unión belüli szabad megválasztása mellett. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő szerint nem még több, nem uniós és kifejezetten képzetlen bevándorlóval, hanem az uniós polgárok szabad munkavállalásának erősítésével kell az EU munkaerőpiaci igényeit kielégíteni. Az üres álláshelyek tekintetében a tagállamoknak és a Bizottságnak ügyelniük kell arra, hogy ezek betöltése során az uniós tagállamok állampolgárai elsőbbséget élvezzenek.

Kósa Ádám, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja aláhúzta, hogy a munkahely unión belüli szabad megválasztását az Európai Unió négy alapszabadságához tartozó – a szabad mozgáshoz való – jog szerves részeként kell tekinteni. Ez az uniós polgárság egyik jelentős eleme, amit egyébként a mostani migránsválság komoly veszélybe sodort."A tagállamoknak és a Bizottságnak ügyelniük kell arra, hogy az uniós tagállamok állampolgárai élvezzenek elsőbbséget."Ma az EU-ban 23 millió munkanélküli van, és minden ötödik fiatalnak nincs állása. Ezért Kósa úgy véli, hogy az üres álláshelyek betöltése során a tagállamoknak és a Bizottságnak ügyelniük kell arra, hogy az uniós tagállamok állampolgárai élvezzenek elsőbbséget, és ezzel megvalósuljon az uniós preferencia elve. Ellenkező híresztelések ellenére az unión belüli uniós munkavállalói mobilitás a munkaerőpiac méretéhez és az EU aktív népességéhez képest, de még a nagyobb versenytársakéhoz (USA, Japán) képest is alacsony: az uniós mobilitási ráta csupán 0,29 százalék. Az EP által ma megszavazott rendelet célja, hogy az EURES-hálózatot hatékony eszközzé alakítsa az álláskeresők és a munkáltatók számára, tiszteletben tartva a tagállamok kompetenciáit a munkaerőpiaci szabályozás tekintetében. Kósa Ádám álláspontja szerint ugyanis nem még több nem uniós és kifejezetten képzetlen bevándorlóval, hanem az uniós polgárok szabad munkavállalásának erősítésével kell a munkaerőpiaci igényeket kielégíteni.(fidesz.hu)