Tovább nőtt a foglalkoztatottság Magyarországon
2016.02.26
Már 22 hónapja 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma a KSH legfrissebb jelentése szerint. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 113 ezerrel, 4 millió 240 ezerre emelkedett a 2015. november – 2016. januári időszakban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

"A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak."Tájékoztatásuk szerint a magyar reformoknak köszönhetően a rendszerváltás óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma hazánkban, a munkanélküliségi ráta pedig továbbra is 6,2 százalékon áll, így már fél éve 300 ezer alatt van a munkanélküliek száma.A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2 százalékpontot javult, így 64,5 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében is egyaránt javultak a mutatók.A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 2,9 százalékponttal, 71,2 százalékra nőtt.A nők foglalkoztatási rátája is tovább emelkedett, az előző év azonos időszakához viszonyított 1,3 százalékpontos növekedéssel 58,1 százalékon áll. 2015. november – 2016. januári időszakban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 51 ezer fővel, 279 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,2 százalékra csökkent.A 15-24 éves korosztályban már 288 ezren dolgoznak, aminek következtében foglalkoztatási rátájuk 26,5 százalékra emelkedett.Eközben a fiatal munkanélküliek száma 16 ezerrel, 47 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,7 százalékpontos csökkenés eredményeként 14,2 százalékra mérséklődött. A beérkezett adatok azt mutatják, hogy folyamatosan bővül a foglalkoztatás Magyarországon, ami a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására egyaránt kedvező hatással van. A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében pedig nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak - zárul a közlemény.(fidesz.hu)