243 milliárddal több jut családtámogatásra 2017-ben
2016.05.23
Jövedelmi helyzettől függetlenül minden magyar ember azt érezheti, hogy 2017-ben is léphet egyet előre – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a 2017-es költségvetés kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, a családpolitika érinti az összes gyermekvállalás előtt álló, vagy már gyermeket nevelő családot, a jobb és rosszabb anyagi helyzetben élőket egyaránt. Elmondta, 2017-ben 1743 milliárd forint lesz a családtámogatásra szánt összeg, ami 243 milliárd forinttal több, mint az előző évben.A részletek között említette, hogy a kétgyermekesek adókedvezményét ismét növelik, a jelenlegi 25.000 forintról 30.000 forintra. 2017-ben 8 százalékkal többet szánnak erre a célra – tette hozzá. A legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező közel 110.000 család ennek fényében teljes egészében megőrizheti bruttó fizetését, és fordíthatja gyermeknevelésre – mutatott rá.Kifejtette, 2017 szeptemberétől még több gyermek kap ingyenesen tankönyvet, már az ötödik évfolyam is. Emlékeztetett, a 2016-2017-es tanévben már a teljes alsó tagozat ingyenesen kapja tankönyveit, ezt a szolgáltatást fejlesztik tovább.Fotó: fidesz.hu"2017-ben 1743 milliárd forint lesz a családtámogatásra szánt összeg, ami 243 milliárd forinttal több, mint az előző évben."Novák Katalin a családokat segítő intézkedések között említette az élelmiszerek áfacsökkentését is, aminek köszönhetően akár 45.000 forintot is spórolhatnak a háztartások. Hozzátette, minden adó- és áfacsökkentés kiemelten érinti az alacsonyabb jövedelműeket.A munkahelyvédelmi akciót – nagy sikere miatt – tovább folytatja a kormány – közölte az államtitkár, rámutatva, a 25 év alattiak körében átlagosan 160.000 fiatal után vették igénybe a lehetőséget a munkaadók az első negyedévben, ami 6-7 százalékos növekedést jelent. Az 55 év felettiek esetében 330.000 fő után mintegy 12,5 milliárd forint értékben, ami 8 százalékos növekedés az előző évhez képest – sorolta a részleteket. Az alacsony képesítéssel rendelkezők körében is 5-6 százalékos volt ennek a mutatónak az emelkedése.Az államtitkár ide sorolta az otthonteremtési programot is, hangsúlyozva, különösen nagy segítség ez azoknak, akik önerő nélkül nem lennének képesek saját otthonba költözni.Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, amikor a kormány arról beszél, hogy jövőre mindenki léphet egyet előre, akkor ebbe a magyar társadalom minden tagját beleérti, a legelesettebbeket is. Szeretnénk, hogy a 2017-es költségvetés az ő számukra is a lehetőségek és az esélyek éve lenne – tette hozzá.Emlékeztetett, az elmúlt két évben a valamennyi szegénységi kockázatnak kitett emberek száma 465.000-ről 293.000-re csökkent a KSH mérése szerint. Ennek fényében az intézkedések központi elemeként a gyermekekről való gondoskodást nevezte meg. Mint mondta, a szilárd alapok képesek a nyomor és a hátrányos helyzet újratermelődésének megakadályozására.Aláhúzta, az ingyenes gyermekétkeztetést folyamatosan bővítette a kormányzat, 3,5-szeresére nőtt a hat éven aluli ingyenesen étkező gyermekek száma. Ettől az évtől kötelező feladata az önkormányzatoknak a szünidei ingyenes gyermekétkeztetés biztosítása a rászorulóknak, 71 milliárdról 74 milliárd forintra emelik a célra szánt összeget – mondta.Elindulnak a különböző felzárkózási programok is a következő napokban, ezek között említette a Tanoda programot, a Biztos Kezdet és a Gyerekesély programokat is, amelyek már 31 járásban fognak érdemben segíteni a hátrányos helyzetű családoknak.Következő kormányzati fókuszként említette a foglalkoztatást, hangsúlyozva, nem a segélyeken, hanem a foglalkoztatási esélyek javításán, a foglalkoztathatóság bővítésén keresztül kell esélyt kínálni azoknak, akik képesek dolgozni."A közfoglalkoztatás intervalluma ezentúl beleszámít az álláskeresés időszakába."Emlékeztetett, a munkanélküliségi ráta az elmúlt hat évben 11 százalékról 6 százalék közelébe süllyedt, a foglalkoztatottak száma a 4,3 milliót súrolja, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa. Ezek az intézkedések a közfoglalkoztatás jelentős kiterjesztésével együtt, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a foglalkoztatáson keresztül jelentősen mérséklődjön a szegénységnek kitettek száma – fogalmazott.A minimálbérnagy arányú emelését is abba a megoldáscsomagba sorolta, ami jelentősen csökkenti a veszélyeztetettségnek kitettek számát. Ez a mutató 51 százalékkal emelkedett az elmúlt 6 évben. A minimálbér reálértéken felüli emelkedését a továbbiakban is fent akarja tartani a kormány – fűzte hozzá.Czibere Károly hangsúlyozta, azoknak a foglalkoztatási esélyeiről is kell gondoskodni, akik az elsődleges piacon nem tudnak elhelyezkedni. Hozzátette, a közfoglalkoztatottság nem cél, hanem eszköz arra, hogy a foglalkoztatási esélyek javításán keresztül tudjon valaki visszailleszkedni a versenyszférába.Rugalmasabbá kell tenni a közfoglalkoztatás rendszerét, amit több intézkedés is szolgál – folytatta, kiemelve az elhelyezkedési juttatást, amit azok kapnak, akik a közfoglalkoztatás lejárta előtt helyezkednek el. Elmondta, a közfoglalkoztatás intervalluma ezentúl beleszámít az álláskeresés időszakába 2017-től, ami miatt ezek az emberek jogosulttá válnak a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményeire.(fidesz.hu)