A szülőtartás célja éppen a rászoruló idősek védelme
2016.05.23
A Fidesz-frakció reagálása Varju László (DK) nyilatkozatára

Varju László vagy nem ismeri a szülőtartásról szóló törvényjavaslatot, vagy tudatosan hazudik róla. A szülőtartás jogintézményének célja éppen a rászoruló idősek védelme."A Gyurcsány-kormánnyal ellentétben, amely teljesen kiszolgáltatottá tette a nyugdíjasokat, a polgári kormány megbecsüli az időseket."Az állam által az időseknek biztosított nyugdíj, anyagi és egyéb szociális ellátások változatlanul megmaradnak, sőt bővülnek.A Gyurcsány-kormánnyal ellentétben, amely teljesen kiszolgáltatottá tette a nyugdíjasokat, a polgári kormány megbecsüli az időseket.Megőrizzük a nyugdíjak értékét, csökkentettük a rezsit és a legfontosabb élelmiszerek áfáját is, amivel az idősek több tízezer forintot spórolhatnak meg. Ugyanakkor, az idős szülők eltartása nem csak állami feladat, hanem a felnőttkorú gyermekek kötelessége is. A rászoruló szülőknek eddig is jogában volt pert indítani felnőtt gyermekük ellen a járási hivatalon keresztül a tartási követelésért.A változás az, hogy nemcsak a rászoruló szülő, hanem az a magánszemély vagy intézmény is jogosult lesz követelni költségtérítést a felnőttkorú – de rászoruló idős szülőjével nem törődő – gyermektől.A követelés jogosságát a bíróság dönti el. Az ellátás költségeit csak attól a személytől lehet kérni, aki olyan anyagi helyzetben van, hogy szülője megsegítésére képes. Nem köteles szülőjét eltartani az, aki ezáltal saját szükséges tartását vagy gyermekei tartását veszélyeztetné.(fidesz.hu)