Minden családnak igyekszünk segítséget nyújtani
2016.05.26
Idén újabb forrásokat biztosít a kormány a nyári gyermekétkeztetésre – mondta Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ismeretes az a kormányzati terv, hogy a három éves, óvodába kerülő gyerekeknek térítésmentes étkezést biztosítunk, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gyerekek 90 százaléka ingyen jut majd ételhez – fogalmazott Lázár János az 51. Kormányinfón. Hozzátette: ma közel 800 ezer, és a következő időszakban 10-10 ezer gyerek kapcsolódik majd a térítésmentes, illetve a támogatott étkeztetéshez az alsó, valamint a felső tagozatban. Ez egy kiválóan működő program lesz – húzta alá a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki egyúttal azt is elmondta, hétfőn Balog Zoltán tájékoztatja a kormányt a nyári gyermekétkeztetés megszervezéséről. Az idei évben erre újabb forrásokat biztosít a kabinet – fűzte hozzá."Nyitott, modern, az adófizetők érdekeit szolgáló közigazgatással tudunk majd a választópolgárok rendelkezésére állni."A politikus rámutatott, a kormány minden olyan családnak kész segítséget nyújtani, ahol gondot okozhat a gyermekek étkeztetése.Szólt arról is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lakossági hitelezésbe kezd, ennek az uniós források kiosztása a célja. 700 milliárd forint fog a pénzintézeten keresztül a kis- és középvállalkozásokhoz kerülni – emelte ki, egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy 600 MFB-pont lesz az országban, az elsőt Kecskeméten nyitották meg. A program keretében 600 millió forintig 0 százalékos kamatra tudunk visszatérítendő támogatást biztosítani 15 éves futamidőre – tájékoztatott.Elmondta, a Magyar Fejlesztési Bank fogja azt a programot is megindítani, amely családok, társasházak, lakásszövetkezetek számára biztosítja a magántulajdonban lévő lakások felújításának lehetőségét. Itt is egy hosszú lejáratú, 0 százalékos, visszatérítendő támogatást fogunk biztosítani az energiakorszerűsítés érdekében – mutatott rá.Július elsejével komoly változások lesznek az államigazgatásban – utalt a bürokráciacsökkentő törvénycsomagra, valamint a béremelésre és az állami tisztviselői karra. Hangsúlyozta, 17 ezer állami tisztviselővel a járási hivatalokban elindul az állami tisztviselői kar, ehhez januárban csatlakozik a kormányhivatal minden dolgozója, ezt követően beemelik ebbe a rendszerbe a kormánytisztviselőket és állami tisztviselőket is. 197 járási hivatalban 270 kormányablakkal 70 milliárdos informatikai fejlesztéssel, 30-50 százalékos béremeléssel nyitott, modern, az adófizetők érdekeit szolgáló közigazgatással tudunk majd a választópolgárok rendelkezésére állni, amely megkönnyíti majd az ügyintézést- jelentette ki.Lázár János elmondta azt is, a Nyugati, a Déli és a Kelenföldi pályaudvarral kapcsolatban újabb hatástanulmányokat rendelt el a kormány.(fidesz.hu)