A kormány kiemelt figyelmet fordít a szülőkre és a családokra
2016.06.01
A kormány kiemelt figyelmet fordít a szülők és a családok megerősítésére, a jövő évi költségvetés nyertesei is a családok - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága a szülők nemzetközi napja alkalmából szerdán.

A közleményben azt írták: a jövő évi költségvetés 1743 milliárd forintot tervez "a családok számára és a gyermekek nevelésére", ez 14,3 százalékkal magasabb az idei összegnél. Hozzátették, hogy bővül a kétgyermekes családok családi adókedvezménye és nőnek a családi otthonteremtési kedvezményre fordítható források is. "a jövő évi költségvetés 1743 milliárd forintot tervez a családok számára és a gyermekek nevelésére."Az államtitkárság közölte, a szülőket is támogatják a gyermekjóléti programokon keresztül. Idén szeptembertől a negyedik, jövő ősztől pedig az ötödik évfolyamos diákok szüleinek sem kell már fizetniük az iskolai tankönyvekért. Több jut a gyermekek intézményes étkeztetésre is: a rendszerváltás óta a legnagyobb összeget, 74 milliárd forintot biztosít erre a jövő évi költségvetés. Tovább bővülnek a bölcsődei helyek, 2017-től pedig - a jogszabályban rögzített feltételek mellett - a korábbinál több településen lesz elérhető a bölcsődei ellátás. A Nemzeti Tehetség Program évről évre jelentős forrásokkal támogatja a fiatal tehetségek felismerését, tehetségük kibontakoztatását - tették hozzá.Utaltak arra, az ENSZ egy 2012-es határozatban jelölte ki a szülők nemzetközi napjának június elsejét, azzal a céllal, hogy elismerje a szülők munkáját.Több magyar szervezet, köztük a Szülők Háza Alapítvány és a Magyar Női Unió is kezdeményezte, hogy Magyarország is lépjen be az ünnepet hivatalosan is megtartó országok sorába. A közlemény szerint a szülők nemzetközi napjához kapcsolódóan a Szülők Háza Alapítvány, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és további öt családsegítő szervezet vasárnapra egész napos családi programot hirdetett, amelyhez az államtitkárság is csatlakozik.A szülői szervezetekkel (egyszülős, nagycsaládos, fogyatékos gyermeket nevelő, nevelőszülős és örökbefogadó családokkal) együttműködésben, első alkalommal megszervezett szülők ünnepe arról szól, hogy ezen a napon minél több, a szülőket segítő, a szülők testi és lelki egészségét, boldogulását támogató szolgáltató szervezet és cég kínáljon ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokat.(MTI-fidesz.hu)