Lényegesen kevesebbet fogunk adózni
2016.06.07
2017-ben lényegesen kevesebbet fogunk adózni, mint 2016-ban; az elmúlt 10 év legnagyobb áfacsökkentését hajtottuk végre – jelentette ki Varga Mihály, miután a parlament elfogadta a költségvetéshez kapcsolódó adótörvény módosításokat.

A nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, a parlament döntése következtében jelentős mértékben, 27-ről 5 százalékra csökken a baromfihús, a tojás, és a friss tej forgalmi adója, az éttermi szolgáltatás áfáját 18 százalékra mérséklik, az internetszolgáltatások forgalmi adója szintén 18 százalékra csökken 27 százalékról."Az elfogadott jogszabály-módosítások sokkal könnyebbé teszik a családok megélhetését 2017-ben."Varga Mihály a családok számára további kedvező változásnak nevezte azt is, hogy jövőre 1 milliárd forintot hagynak a kisgyermekes családoknál azzal, hogy kiterjesztik az adómentességet a bölcsődei és óvodai szolgáltatások térítési díjaira. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány számításai szerint egy átlagos, kétgyermekes, négytagú család adófizetése 85 ezer forinttal csökken jövőre. Az elfogadott jogszabály-módosítások sokkal könnyebbé teszik a családok megélhetését 2017-ben – húzta alá.A politikus hangsúlyozta, vállalkozásbarát lépéseket is elfogadott a parlament. A miniszter ezek között a legfontosabbnak a munkaerő-mobilitást segítő intézkedéseket tartja; sokkal kedvezőbbé válik a távolabbról munkába járók foglalkoztatása.Fotó: fidesz.hu"A kormány olyan módosító csomagot fogadott el, mely felgyorsítja az uniós támogatások kifizetését, valamint fel fogják gyorsítani a pályázatok kiírását is."Összességében 9 milliárd forinttal lesz kedvezőbb azoknak a munkaadóknak a helyzete, akik távolabbról bejáró munkavállalót foglalkoztatnak – tette hozzá.Varga Mihály arról is beszélt, hogy 25 helyett 50 foglalkoztatottig lehet majd igénybe venni a kisadózó vállalkozások tételes adóját, valamint a kisvállalati adót. Megváltozik a kártalanításra vonatkozó adóelszámolás lehetősége is – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy bevezetik a turizmus-fejlesztési hozzájárulást.Kitért arra is, hogy jövőre lehetőség nyílik arra, hogy a legfeljebb 200 ezer forintos adótartozással rendelkező magánszemélyek automatikusan féléves pótlékmentes részletfizetést kapjanak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy kedvező mértékben változnak a cafetéria-szabályok.Varga Mihály gazdaság-fehérítő lehetőségnek nevezte az elfogadott, úgynevezett „Google-adót”, mely a reklámadó kiterjesztését jelenti az eddig nem adózó reklámjellegű tevékenységekre.Az Országgyűlés kedden új törvényt hozott a jövedéki adóról is. 2017-től megszűnne a papíralapú nyilvántartás, adatszolgáltatás, minden információ elektronikus úton jutna el az adóhivatalhoz, így jelentősen csökken a bürokrácia – fejtette ki a miniszter.Kérdésre válaszolva Varga Mihály közölte, a kormány olyan módosító csomagot fogadott el, mely felgyorsítja az uniós támogatások kifizetését, valamint fel fogják gyorsítani a pályázatok kiírását is.(fidesz.hu)