Megéri Magyarország mellé állni
2016.06.13
Hazánk nemcsak mondja, hogy érdekelt Európa sikerében, hanem tesz is érte, ezért Magyarországnál kevés jobb partnere van az Európai Beruházási Banknak – jelentette ki Orbán Viktor.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen a kormányfő beszédében kitért az európai gazdaságban és a tagországok politikájában tapasztalható bizonytalanságokra. Orbán Viktor aláhúzta, ha a tagállamok területén nincsenek megtapasztalható sikerek, akkor az Európai Uniót nagyon nehéz lesz hosszabb távon egybetartani és olyan közösségnek megtartani, amiben a tagállamok örömmel vesznek részt, és várnak sikert a tagságuktól. A miniszterelnök szerint ezért nagy felelősség hárul az Európai Beruházási Bankra (EIB) és az Európa Tanács Fejlesztési Bankjára (CEB), mert nélkülük ma alig lehet Európában gazdasági sikertörténetet létrehozni."hazánk 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában."Orbán Viktor hangsúlyozta, a pénz nem cél, hanem eszköz arra, hogy például okosabb, egészségesebb és versenyképesebb Magyarországot és Európát hozzunk létre, valamint munkahelyeket teremtsünk és a gazdaság minden területén felpörgessük az innovációt és a termelést. Hozzátette: a pénz arra szolgál, hogy jövőt teremtsünk vele. Ez a két bank az európai jövőbe fektet be, és az európai polgárok jóléte és biztonságérzete a profitja – jegyezte meg.A miniszterelnök aláhúzta, a mai napon a világ legnagyobb növekedési bankjával kötöttek megállapodást. Felhívta a figyelmet arra, az EIB tavaly 77 milliárd eurónyi beruházási hitelt nyújtott.A kormányfő szerint ahhoz, hogy ekkora összeget jól lehessen kihelyezni, olyan országok kellenek, melyek érdekeltek Európa sikerében, és hajlandóak dolgozni a nagyobb gazdasági teljesítményért. Megjegyezte, Magyarországnál jobb partnere kevés van az Európai Beruházási Banknak, mert hazánk nemcsak mondja, hogy érdekelt Európa sikerében, hanem tesz is érte. Hozzátette: hazánk 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában; Magyarország gazdasági növekedése most és középtávon is jóval az EU átlaga felett alakul.Orbán Viktor szerint büszkék lehetünk az eredményeinkre, de az csak a fele annak, amit az ország elérhet. A kormányfő meggyőződése, hogy Magyarország képes lehet arra, hogy a mostani gazdasági teljesítményét megduplázza. Ez nemcsak lehetőség, hanem kényszer is, nekünk meg kell dupláznunk középtávon a magyar gazdaság teljesítményét – tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy Magyarországnak reális esélye van arra, hogy elérje a teljes foglalkoztatottságot, és arra is képesek vagyunk, hogy a nagy nemzetközi vállaltok mögé odarakjuk az erős és innovatív magyar ipart. Ezek valóra váltásához befektetésekre és fejlesztésre van szükség – fűzte hozzá.Fotó: MTI - Koszticsák SzilárdA kormányfő kitért a 2020 utáni uniós források kérdésére is. Valószínűnek nevezte, hogy ezek a pénzek csökkenni fognak. Ebből az következik, hogy nekünk tudatosan fel kell építeni egy olyan pénzügyi rendszert, amely a bőkezű uniós időszakok után is képes lesz finanszírozni a magyar gazdaság növekedését – húzta alá. Orbán Viktor szerint ebben a pénzügyi rendszerben hazánk komoly szerepet szán az Európai Beruházási Banknak. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, az EIB 1990 óta 19,3 milliárd euróval szállt be a magyar gazdaság fejlesztésébe. Megéri Magyarország mellé állni – tette hozzá. A miniszterelnök kitért a politikai stabilitás kérdésére is, és felhívta a figyelmet arra, hogy 1990 óta - Európában egyedülálló módon - hazánkban nem tartottak idő előtti választást, minden megválasztott parlament kiszolgálta a négy évét.Fotó: Botár Gergely - kormany.huOrbán Viktor kitért arra is, hogy az eseményen mintegy 30 milliárd forint értékben refinanszírozási szerződéseket írtak alá tornatermek, uszodák, sportpályák és óvodák építéséről. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, a népegészségügy kérdése összefügg a demográfiai válsággal. A kormányfő kiemelte, Európában ma kétfajta magatartás látható a demográfiával kapcsolatban: vagy nem beszélnek róla, vagy azt gondolják, a demográfiai hanyatlást bevándorlással lehet megoldani. Magyarország egy harmadik utat jár; az a meggyőződésünk, hogy még nem ütött az utolsó óránk, van még egy kevés időnk, és meg lehet fordítani a tendenciákat megfelelő családtámogatások és családpolitika révén – fogalmazott. Ehhez forrásokat rendelünk – tette hozzá a miniszterelnök.(fidesz.hu)