Komoly lehetőség és esély a jövő évi büdzsé
2016.06.16
Jelentősen előre tud lépni az oktatás és az egészségügy – emelte ki Lázár János a 2017-es költségvetés kapcsán.

Az 54. Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért az elfogadott jövő évi büdzsére is, melyet komoly lehetőségnek nevezett az adócsökkentés, az áfacsökkentés és a családtámogatás tekintetében, és fő célkitűzésnek tartja az adósság csökkentését. Elmondta, vizsgálják, hogyan csökkenthető az államadósság a következő időszakban. Megjegyezte, van olyan javaslat is, mely szerint az állami földekből származó bevételeket az államadósság csökkentésére kell fordítani."jövő évi költségvetésben olyan infrastruktúra-fejlesztések vannak, melyek érdemben fogják javítani az életminőséget."A 2017-es büdzsével kapcsolatban kiemelte azt is, hogy az oktatás és az egészségügy jelentősen előre tud lépni. Elmondta, 270 milliárd forinttal több jut az oktatásra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségügyi szakdolgozók bére már az idén 26 százalékkal, jövőre 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben 8-8 százalékkal emelkedik, az orvosok pedig idén és jövő ősszel 107 ezer forint bruttó béremelésben részesülnek.Hozzátette: folytatódni fog a katonák, a rendvédelmi dolgozók béremelése, plusz juttatást kapnak a szociális ágazatban, a felsőoktatásban, a kulturális ágazatban dolgozók is, és augusztus elején pedig megkapja 17 ezer állami tisztviselő az első, átlagosan 50 százalékkal megemelt fizetését.Fotó: fidesz.huLázár János kitért arra is, hogy jövő évi költségvetésben olyan infrastruktúra-fejlesztések vannak, melyek érdemben fogják javítani az életminőséget.A miniszter több alapvető élelmiszer áfájának a csökkentéséről is beszélt. Elmondta, az intézkedés nagy segítséget jelent az alacsony jövedelműeknek és a nyugdíjasoknak.Kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetés 211 milliárd forintot fordít a családi otthonteremtési kedvezményre (csok). Elmondta, az idei első félévben 13.000 építkezés megkezdését jelentették be, míg tavaly összesen 7000 új lakás és ház épült. Ez válasz arra is, hogy mi a magyar építőipar kilátása – mutatott rá.(fidesz.hu)