Átadták az Emmi Családbarát munkahely pályázatának díjait
2016.07.19
Átadták az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által hatodik alkalommal meghirdetett Családbarát munkahely pályázat díjait kedden Budapesten. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az eseményen kiemelte, a kormányzat célja, hogy Magyarország biztonságos és családbarát ország legyen.

Az államtitkár a Magyar Állami Operaházban, amely szintén elnyerte már a családbarát minősítést, azt mondta, a biztonsághoz szükség van fizikai és anyagi biztonságra, a családbarát gondolkodás kialakítására és meghonosítására."A munkavállalás és a gyerekvállalás egymást erősítő tényező, stabil munkahely mellett könnyebb gyereket vállalni, a gyermek pedig pluszmotiváció lehet a munkavégzésben."Úgy fogalmazott, néha "elcsépeltnek" tűnik a munka-család egyensúly kifejezés, pedig ezt nem is olyan egyszerű megvalósítani, mint gondolnánk.A családi élet mellett a munkahelyi élet is kiszámíthatatlan lehet egy kisgyerek vagy egy beteg, idős családtag mellett - mutatott rá.Novák Katalin azt hangoztatta, a munkavállalás és a gyerekvállalás egymást erősítő tényező, stabil munkahely mellett könnyebb gyereket vállalni, a gyermek pedig pluszmotiváció lehet a munkavégzésben.Az államtitkár felidézte az elmúlt évek családokat támogató intézkedéseit, így a gyed extra bevezetését, a három évig tartó gyes visszaállítását, a részmunkaidős foglalkoztatás lehetővé tételét, a munkahelyvédelmi akció elindítását, a bölcsődei rendszer átalakítását, valamint kiemelte az új bölcsődei formák - mini, családi és munkahelyi - 2017-es bevezetését és támogatását.A díjazottakról azt mondta, ők felismerték, hogy motiváltabbak lesznek a munkavállalók, ha családbarát intézkedéseket tapasztalnak a munkahelyükön. A kormány is szeretne ezek kialakításában segíteni, ezért fejlesztési forrásokból különböző pályázatokkal is támogatják a családbarát munkahely kialakítását - jegyezte meg Novák Katalin.Az elismerést 51 szervezet, intézmény, illetve cég képviselője vehette át. A nyertesek között van az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Bank, több önkormányzat - Budapest I. kerülete, Békés, Dunakeszi, Nyíregyháza, Pápa, Vác -, kórházak (Bajai Szent Rókus Kórház, Orosházi Kórház), kormányhivatalok, művelődési központok, rendőr-főkapitányságok, büntetés-végrehajtási intézmények, továbbá számos kis-, közép- és nagyvállalat.A pályázatok elbírálása során egyszerre értékelték a munkahelyek már meglévő és tervezett családbarát intézkedéseit. A pályázati kiírás szerint a díjazottak az erkölcsi elismerés mellett legfeljebb kétmillió forintos támogatást is elnyerhettek. A díj kommunikációs értéket is képvisel, hiszen a cím egy évig tartó használati jogának elnyerése hozzájárul a nyertes vállalatok és szervezetek pozitív munkáltatói arculatának kialakításához.(MTI - fidesz.hu)