A vezető típusú embereknek ügyekre kell ráhatással lenniük
2016.07.21
Egy vezető alkatú embert ne a pozíció motiváljon, hanem az, hogy minél nagyobb ráhatása legyen bizonyos ügyekre - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Dél-alföldi Talentum Akadémia (DELTA) nyári egyetemén csütörtökön Gyulán.

Novák Katalin kifejtette, a vezető típusú embereknek feladatuk, hogy befolyást szerezzenek, és így bizonyos területeken változást tudjanak véghezvinni.Személyes élettörténetén keresztül arra biztatta a DELTA nyári akadémián részt vevő fiatalokat, ne zárják ki, hogy közéleti szerepet vállaljanak a jövőben. "Család- és ifjúságügyi államtitkárként a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megszülessenek a vágyott gyerekek."Kérdésre válaszolva elmondta, család- és ifjúságügyi államtitkárként a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megszülessenek a vágyott gyerekek. Ugyanis míg a felmérések azt mutatják, hogy a fiatalok három vagy még több gyereket szeretnének, a gyakorlatban ennél jóval kevesebb születik meg. Magyarország népessége 1981 óta 850 ezerrel csökkent, a reprodukcióhoz 2,4-es termelékenységre lenne szükség, ám ma ez a mutató csak 1,4 - mondta.Kiemelte, azon dolgoznak, hogy feltárják, mi akadályozza az embereket a gyerekvállalásban, és amin lehet változtatni, azon módosítanak. Novák Katalin a család, közösség, nemzet témáról szólva elmondta azt is, a jogszabályok szintjén minden adott arra, hogy a gyermek megszületése utáni hatodik hónaptól az apa maradjon otthon és minél aktívabb részt vállaljon a gyermeknevelésben.Véleménye szerint a fiatalabb generációk erre nyitottak is, így ez a közeljövőben teret fog kapni. A karrier és a gyermekvállalás kérdéséről szólva az államtitkár úgy fogalmazott: egy vezető típusú embernek is érdekes lehet a saját gyermekének motiválása, irányítása. Szerinte az anyaság "elképesztően klassz dolog".Novák Katalin arról is beszélt, hogy hosszabb ideig élt külföldön - az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban -, és arra biztatta az akadémia hallgatóit, hogy ők is töltsenek hosszabb-rövidebb időt az ország határain kívül. Hangsúlyozta, ehhez nyelvtudásra van szükség, lehetőség szerint két-három nyelvet érdemes tanulni. Kérdésre válaszolva közölte: véleménye szerint kevés nő van Magyarországon a közéletben.A DELTA nyári akadémiát Barkász Sándor Békés megyei vállalkozó, vízépítő mérnök, a Békés Drén Kft. tulajdonosa és vezetője alapította. Az akadémia a vezető típusú fiatalok kiválasztásával és hároméves képzésével foglalkozik.A nyári képzésre Békés és Csongrád megye, valamint Erdély magyar tannyelvű középiskoláiból választják ki a hallgatókat. A Dél-alföldi Talentum Akadémia fővédnöke Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.(MTI-fidesz.hu)