A rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség
2016.07.28
A rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony, 5,1 százalékos a munkanélküliség Magyarországon, az Európai Unióhoz viszonyítva is jól állunk, ahol 8,5 százalékos az átlagos munkanélküliségi ráta - mondta a nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatorna esti műsorában csütörtökön.

Varga Mihály a friss statisztikai adatokat kommentálva hozzátette, a foglalkoztatás területén van még tennivaló, a ráta 66,4 százalék Magyarországon, míg az Európai Unióban 72-73 százalékon áll a 15-64 éves korosztályban."Egyre inkább a munkaerő hatékonyságának növelésére kell helyezi a hangsúlyt, mert például a holland munkaerő hatékonysága jelenleg mintegy kétszerese a magyarénak."Hangsúlyozta, a teljes foglalkoztatottság nem nulla százalékos munkanélküliséget jelent, hanem 2,5-3 százalékosat, mert mindig vannak, akik éppen állást keresnek. Úgy vélte, ehhez Magyarország már egészen közel jutott, még mintegy 100 ezer ember munkalehetőségét kell megteremteni hozzá. Mint mondta, megfordult a helyzet, az ország egyes régióiban már egyre nehezebb munkát találni, mintegy 50 ezer üres álláshely van, ahova nem találnak megfelelő munkaerőt.Ez azt jelenti, hogy folytatni kell az átképzési programokat és támogatni a hiányszakmák képzését - jegyezte meg. Kitért arra, hogy a fiatalok munkanélküliségi aránya is sokat javult, hat éve még 30 százalék körül volt, mostanra 13,3 százalékra csökkent. A szakképzési rendszer átalakításával, a duális szakképzéssel a fiatalok egyre inkább olyan helyen tudnak tanulni, ahol később munkát is vállalhatnak - tette hozzá. Varga Mihály a munkaadók felhívására, hogy harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatása is szükséges Magyarországon azt mondta, meg kell hallani a munkaadók szavát, de a jelenleg munkanélküli 230 ezer embert kell előnyben kell részesíteni. Kiemelte, egyre inkább a munkaerő hatékonyságának növelésére kell helyezi a hangsúlyt, mert például a holland munkaerő hatékonysága jelenleg mintegy kétszerese a magyarénak.Elmondta azt is, hogy a gazdasági kabinet közelmúltban bejelentett kialakításával hatékonyabbá és gyorsabbé válik majd a munka, mert a kormányülés helyett kabinetszinten tudnak majd döntéseket hozni.(MTI - fidesz.hu)