Rekord alacsony munkanélküliség, csúcson a foglalkoztatottak száma
2016.07.28
Ismét meghaladta a 4,3 milliót a foglalkoztatottak száma Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint. A magyar reformok működnek, hiszen a munkanélküliségi ráta a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony, a foglalkoztatottak száma pedig nem volt ilyen magas hazánkban.

A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 142 ezerrel, 4 millió 343 ezerre emelkedett a 2016. április-júniusi időszakban. A munkanélküliség 5,1 százalékra süllyedt, amivel az Európai Uniós országok között az ötödik legjobb mutatóval rendelkezünk."A foglalkoztatottak számának rekord mértékű növekedése bizonyítja, hogy a magyar reformok működnek."A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,6 százalékpontot javult, így 66,4 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt javultak a mutatók.A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 2,8 százalékponttal, 72,9 százalékra nőtt. A 15-64 éves női foglalkoztatás újabb csúcsot ért el. A foglalkoztatási ráta most először haladta meg a hatvan százalékot (60,1 százalék) és a munkanélküliségi ráta először kisebb öt százaléknál (4,9 százalék). Ez utóbbival a nők esetében már elértük a teljes foglalkoztatás szintjét.A fiatalok esetében is folyamatosan javulnak a mutatók, hiszen a 15-24 éves korosztályban már 294 ezren, több mint 16 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve. Eközben a fiatal munkanélküliek száma 15 ezerrel, 45 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta közel 13 százalékra mérséklődött.A foglalkoztatottak számának rekord mértékű növekedése bizonyítja, hogy a magyar reformok működnek. A kormányzat sikeres foglalkoztatáspolitikájának köszönhetően hónapról-hónapra javulnak a hazai munkaerő-piaci statisztikák, míg az előrejelzések továbbra is pozitív folyamatokat vetítenek előre."Európában Magyarországon kiemelkedően jó a fiatalok foglalkoztatottsági mutatója, míg a körükben mért munkanélküliség alacsony."Európában Magyarországon kiemelkedően jó a fiatalok foglalkoztatottsági mutatója, míg a körükben mért munkanélküliség alacsony - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a KSH legfrissebb közlését kommentálva.Odrobina László kiemelte: az egyes cégek termelékenységének fokozásával tovább javítható a fiatalok munkaerőpiacon betöltött szerepe. Mindezt a kormány pedig úgy tudja elérni, ha az oktatás, a képzés részéről segíti a cégeket, erre szolgál a duális képzés is. Jelenleg a szakképzésben tanuló diákok mintegy 33 százaléka nagyságrendileg 52-53 ezer diák vesz részt ebben a képzési a formában, a kormány azonban azt tervezi, hogy a duális képzésben tanulók számát 2018-ra 70 ezerre emeli - tette hozzá a helyettes államtitkár. Odrobina László szerint az 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta eléréséhez olyan munkaerőpiaci intézkedésekre volt szükség, mint például a munkahelyvédelmi akcióterv, aminek a keretében több mint 900 ezren kapnak állami támogatást foglalkoztatásukhoz, illetve a közfoglalkoztatás, ami a foglalkoztatás első lépcsője. Továbbá kiemelte: a 2010-es kormányváltás óta 663 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, akiknek a jelentős része a versenyszférában helyezkedett el. (fidesz.hu - MTI)