Ingyen tankönyv és életpályamodell: így kezdődik az idei tanév
2016.08.24
Soha ennyi segítséget nem kaptak a családok a tanévkezdéshez, mint idén, mondta Pósán László fideszes országgyűlési képviselő.

Összesen 13 millió 200 ezer tankönyv készül a 2016-17-es tanévre. Ezeket augusztusban szállítják ki az iskoláknak. A diákok kétharmada ingyen kapja meg a tankönyveket, a miért fizetni kell, az is olcsóbb lett tavalyhoz képest."A diákok 77 százaléka jut hozzá az ingyenes étkezéshez, ráadásul a családtámogatások kifizetését is előrehozták."Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője mai tájékoztatóján azt mondta: soha ennyi támogatásban nem részesültek a családok, mint idén. Az ingyenes tankönyvek mellett a gyermekétkeztetésre 74 milliárd forintot fordít a kormány. Ez azt jelenti, hogy a diákok 77 százaléka jut hozzá az ingyenes étkezéshez, ráadásul a családtámogatások kifizetését is előrehozták.A tanévkezdés előtt, augusztus 29-ig a szülők megkapják a különböző családtámogatási kifizetéseket, ellátásokat, tehát a szeptemberi hónapra jutó pénzeket előrehoztuk augusztus végére – hangsúlyozta Pósán László. A fideszes országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a pedagógusok számára is pozitív változást hoz a szeptember, hiszen az életpályamodellnek megfelelően tovább emelkedik a bérük. A tavaszi kerekasztal fórumok eredményeképpen pedig rugalmasabbá válnak a tantervek, az adminisztráció is jelentősen csökken majd.Fotó: fidesz.huHozzátette: jelentős változás az is, hogy átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, helyettük 58 tankerületi centrum jön létre. Ami azt jelenti, hogy az iskolák napi működésével kapcsolatos feladatok és megoldandó ügyek az iskolákhoz egészen közel kerülnek, ebből következően rugalmasabban és gyorsabban lehet intézkedni – közölte a kormánypárti politikus.A sajtótájékoztatón Pósán László átadott egy tanszercsomagot Reichert Tündének, a Debreceni Karitatív Testület titkárának és azt mondta: örül annak, hogy Debrecenben is vannak tanszergyűjtó pontok. A Fidesz irodán összegyűjtött adományokat szeptember elejéig eljuttatják a testülethez.(dehir.hu - fidesz.hu)