Kisebb terhet ró a családokra az idei tanévkezdés
2016.08.25
Idén a tanévkezdés kisebb terhet ró a családokra, mint a korábbi években - mondta Miniszterelnökséget vezető miniszter, Budapesten.

1.260.000 diák kezdi meg a 2016/2017-es tanévet, 319.000 óvodás pedig először lép be az óvoda kapuján - közölte Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzétéve, 2015 óta zajlik felmenő rendszerben a kötelező óvodáztatás bevezetése, amihez a kormány minden segítséget igyekszik megadni. Hangsúlyozta, az idei tanévkezdés kisebb terhet ró a családokra.Fotó: fidesz.hu"Soha ennyien nem kaptak állami támogatást étkezésre és ingyenes tankönyvre."Soha ennyien nem kaptak állami támogatást étkezésre és ingyenes tankönyvre – mutatott rá. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy most lesz az első olyan év, amikor az alsó tagozatban már mindenki ingyenes tankönyveket kap. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott, a kormány számára kifejezetten fontos, hogy egy nemzet legyen Magyarország, amit az iskolában kell megalapozni. Ez felelősséget jelent, például azt, hogy lényegében mindenkinek ingyenes étkezést biztosítunk az óvodában, ingyenes tankönyvet alsó tagozatban - mutatott rá.Akkor leszünk egy nemzet, ha ezek a gyerekek egymásért, a szülők pedig a szülőkért képesek és készek lesznek felelősséget vállalni – fogalmazott.Elmondta azt is: 3,5 százalékkal emelkedik szeptember 1-jével a pedagógusok fizetése összesen 32 milliárd forint értékben. Kitért arra is, hogy az idei tanévkezdés másik nagy jelentőségű ügye az új szakképzési rendszer elindítása: a szakgimnáziumok és szakközépiskolák most kezdik meg működésüket. A kormány a munkaerőhiány és a vállalkozásélénkítés megoldását a szakképzési rendszer átalakításában látja – jelentette ki.(fidesz.hu)