Közel 150 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma egy év alatt
2016.08.30
Továbbra is dinamikusan nő a foglalkoztatottak száma Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint - közölte portálunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), kedden.

Tájékoztatásuk szerint a 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 148 ezerrel, 4 millió 372 ezerre emelkedett a 2016. május-júliusi időszakban, ami újabb foglalkoztatási csúcsot jelent."A versenyszféra folyamatos bővülésének, a munkát terhelő adók csökkentésének és a Munkahelyvédelmi Akciónak köszönhetően töretlenül emelkedik a foglalkoztatottság Magyarországon."A munkanélküliség ugyanezen időszakban 5 százalékra esett, ilyen alacsony rátát a rendszerváltás óta nem mértek hazánkban - jegyzik meg.Kitérnek rá a 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,7 százalékpontot javult, így 66,9 százalékra emelkedett.A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt javultak a mutatók.A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 2,6 százalékponttal, 73,2 százalékra nőtt. A 15-64 éves női foglalkoztatás újabb csúcsot ért el.A foglalkoztatási ráta ismét meghaladta a hatvan százalékot, a munkanélküliségi pedig 4,8 százalékra mérséklődött - fűzik hozzá. A tárca megállapítja, hogy a fiatalok esetében is folyamatosan javulnak a mutatók, hiszen a 15-24 éves korosztályban már több mint 300 ezren, 24 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve.Eközben a fiatal munkanélküliek száma 15 ezerrel, 45 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta 13 százalék alá mérséklődött. A versenyszféra folyamatos bővülésének, a munkát terhelő adók csökkentésének és a Munkahelyvédelmi Akciónak köszönhetően töretlenül emelkedik a foglalkoztatottság Magyarországon, ami a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására is kedvező hatással van - zárul a közlemény.(fidesz.hu)