Tovább emelkednek a pedagógusbérek
2016.08.31
Idén szeptembertől ismét emelkedik a pedagógusok bére, a folyamat 2017-ben is folytatódik, ezzel kívánta a kormány kifejezni megbecsülését a pedagógusok iránt - emelte ki Rétvári Bence.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erről a csurgói Kolping Nagyváthy János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában tartott tanévnyitón beszélt, szerdán."A 18 évesen pedagógus pályát választók aránya nagymértékben nőtt, amióta a kormány bevezette a pedagógus életpályát és a Klebelsberg képzési ösztöndíjat."A parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: szeptember 1-e negyedik éve már nemcsak a tanév kezdete, hanem a pedagógus-béremelés időpontja is. Rétvári Bence az MTI-nek a tanévnyitó után elmondta: a pedagógus béremelések pozitív hatása már a felsőoktatási jelentkezésekben is megnyilvánul.A 18 évesen pedagógus pályát választók aránya nagymértékben nőtt, amióta a kormány bevezette a pedagógus életpályát és a Klebelsberg képzési ösztöndíjat - tette hozzá.Az államtitkár kitért arra is, hogy idén tovább csökkentek a családok iskoláztatással összefüggő terhei. Eggyel több évfolyam kapja ingyenesen a tankönyveket, tovább emelkedett, és a rendszerváltás óta rekordot döntött a szociális gyermekétkeztetésre fordított források aránya, amely a 2010-es 29 milliárdról jövőre eléri a 74 milliárd forintot. Úgy kezdik az iskolák az idei tanévet, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) megszűnt a 30 napot lejáró tartozása, és az iskolarendszer 107 milliárdos pluszforrásból gazdálkodhat - jelezte.Megemlítette, hogy az idén egy újabb intézménnyel, 14-re bővült a Kolping oktatási intézmények száma. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az egyházak felelősségvállalása a köznevelésen belül. Hat év alatt 68 százalékkal nőtt az egyházi fenntartású intézmények aránya, ez közelíti a második világháború előtti arányokat - mutatott rá Rétvári Bence.Az államtitkár a diákokhoz fordulva az mondta, hogy mindenki, aki drukkolt a foci EB-n a nemzeti 11-nek, illetve az olimpián a magyar sportolóknak, az iskolakezdéskor arra gondoljon, hogy ezekhez az eredményekhez nagyon sok szorgalom és kitartás kellett. Aki példaként tekint rájuk, ebben a kitartásban is tekintsen rájuk példaként - fogalmazott Rétvári Bence.(MTI - fidesz.hu)