Erős országot erős családokra lehet alapítani
2016.09.07
Erős országot erős családokra, erős közösségekre lehet alapítani - fejtette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek nyilatkozva a lengyelországi Krynicában, ahol a 26. gazdasági fórum keretében részt vett a családpolitikával foglalkozó panelbeszélgetésen.

A beszélgetésen Elzbieta Rafalska család- és szociális politikáért felelős lengyel miniszter is felszólalt. Ezt megelőzően kétoldalú megbeszélést folytatott Novák Katalinnal."Mi a közösség erejében hiszünk, abban, hogy egy erős nemzetet, erős országot erős családokra és közösségekre lehet alapítani."A magyar és a lengyel családpolitika közös sajátossága, hogy mindkét országban nem csupán demográfiai kérdésként tekintenek rá - hangsúlyozta Novák Katalin. "Mi a közösség erejében hiszünk, abban, hogy egy erős nemzetet, erős országot erős családokra és közösségekre lehet alapítani" - jelentette ki.Hozzátette: "fontos, hogy sok gyermek szülessen, de fontos az is, hogy beszéljünk a családról mint erőforrásról, a családi összetartás fontosságáról, a szülő-gyermek kapcsolat fontosságáról, valamint a születés csodájáról, a gyermekről mint erőforrásról, és nem elsősorban mint anyagi nehézségről, mint egy akadályról, melyet a családoknak le kell küzdeniük". Mint mondta, a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít.A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plusz programot. A program keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 36 ezer forint) támogatást fizetnek.Novák Katalin kiemelte: Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sokat fordít családpolitikára, a GDP-arányos költségvetési kiadások jelenleg 4 százalékot érnek el, miközben európai uniós átlagban ez 2,5 százalék alatt van. "A magyarországi hároméves szülési szabadság olyan vívmány, amely az európai országok többségében nem létezik" - mutatott rá az államtitkár.(MTI-fidesz.hu)