Kiemelt jelentősége van a kvótareferendumnak
2016.09.07
A frakcióülés fő témája a migráció, Magyarország biztonságának a kérdése, valamint a kötelező betelepítési kvóta, és az ezzel összefüggő népszavazás lesz – közölte Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője jelezte, családpolitikai kérdések is napirendre kerülnek.

Évadnyitó frakcióülése kezdődik a Fidesz-KDNP-nek szerdán Balatonfüreden. A frakcióülés fő témája a migráció, Magyarország biztonságának a kérdése, valamint a kötelező betelepítés kvóta, és az ezzel összefüggő népszavazás lesz – mondta el Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján. Közölte, csütörtök délelőtt több beszámolót is meghallgatnak, és megvitatják az ezzel kapcsolatos feladatokat."Fontos, hogy küzdjünk a kötelező betelepítési kvóta ellen, ezért a népszavazásnak különösen kiemelt jelentősége van."A frakcióvezető a migráció kapcsán aláhúzta, úgy gondolják, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni azokba az országokba, ahonnan a migránsok jönnek. Ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról fog beszélni, hazánk milyen erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a kibocsátó országokban levő válsághelyzetek megoldását segítsük – tette hozzá.Simicskó István honvédelemi miniszter arról számol be, hogy Magyarország milyen feladatot és szerepet lát el annak érdekében, hogy a kibocsátó országok úrrá legyenek a fegyveres belső konfliktusaikon. Magyarország akár lélekszámát, akár gazdasági teljesítményét tekintve messze a segítségnyújtó országok átlaga fölött teljesít – jegyezte meg a politikus.Fotó: fidesz.huKósa Lajos elmondta azt is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter beszámol a határ, és hazánk biztonsági helyzetéről. Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető emlékeztetett a kormány döntött arról, hogy 3000 új rendőrrel bővítik a határvadász századokat; az intézkedést a honvédelmi és rendészeti bizottság is támogatta. Kitért rá, a műszaki határzár megerősítése érdekében is történtek lépések.A frakcióvezető elmondta, Szájer József európai parlamenti képviselő arról fog beszélni, hogy az Európai Unió különböző intézményeiben milyen, a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos jogalkotási lépések történtek.Nyolc jogalkotási aktus volt már eddig, ami cáfolja azokat a baloldali ellenzéki állításokat, hogy nincs is semmilyen kötelező betelepítési kvóta – jegyezte meg. A kormánypárti politikus ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy küzdjünk a kötelező betelepítési kvóta ellen, ezért a népszavazásnak különösen kiemelt jelentősége van.Kósa Lajos tájékoztatott arról is, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter összefogó tájékoztatást ad arról, hogy a migránskérdés és Magyarország megítélése hogyan áll az európai politikai térben. Kozma Imre atya a migráció ügyében a karitatív szervezetek munkájáról és tapasztalatairól fog előadást tartani.Csütörtök délután a népesedéspolitikával, családpolitikával, családtámogatási rendszerrel kapcsolatos kérdéseket vitatják meg. A frakcióvezető közölte, szóba kerül, hogy mit kell még tenni annak érdekében, hogy megvalósítsák a fontos célkitűzéseket, a népességfogyás megállítását, és azt, hogy olyan gazdaságpolitika legyen, mely lehetetővé teszi, hogy mindenkinek legyen munkája, és aki dolgozik, az tudjon előrelépni.Ehhez reálbéremelkedés, új munkahelyek és gazdasági növekedés kell, ennek hátterében pedig stabil költségvetésnek és államháztartásnak kell lennie – tette hozzá. Ezekről a kérdésekről tart előadást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Balog Zoltán, az EMMI tárcavezetője, valamint több államtitkár.Kósa Lajos kitért arra is, hogy szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök politikai értékelést tart a kormánypárti képviselőknek, valamint felvázolja a várható folyamatokat és teendőket 2018 májusáig.Elmondta azt is, hogy pénteken a Fidesz szakpolitikai kabinetjei tanácskoznak és a kormánypárt elnöksége is ülésezik. Kósa Lajos közölte, pénteken záró sajtótájékoztatót tart Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével.(fidesz.hu)