Új korszak az otthonteremtésben
2016.09.14
2010 óta olcsóbb és kiszámíthatóbb lett az otthonteremtés – jelentette ki Hollik István. Felhívta a figyelmet arra is, ha a baloldalon múlna, ismét eltörölnék az otthonteremtési programot.

A Fidesz-KDNP képviselője szerdai sajtótájékoztatóján összehasonlította a polgári kormány és a korábbi baloldali kormányok otthonteremtési politikáját. Aláhúzta, 2010 előtt kiszámíthatatlan, kockázatos és drága volt az otthonteremtés, mert az akkori kormányok nem támogatták a családokat."2010 előtt kiszámíthatatlan, kockázatos és drága volt az otthonteremtés."Felhívta a figyelmet arra, ha a baloldalon múlna, ismét eltörölnék az otthonteremtési programot, ahogyan egyszer már megtették. Emlékeztetett, az első Orbán-kormány által bevezetett kedvezményeket megszüntette a baloldal 2002 után.Több mint kétszeresére emelték a lakásáfát, megszüntették a kedvezményes lakáshiteleket valamint a hitelek kamatplafonját, felére csökkentették a felvehető kölcsön összegét, a lakásfelújításra szánt pályázati pénzeket és az adókedvezmény mértékét is csökkentették – sorolta. Mindezzel drasztikusan megdrágították az otthonteremtést – tette hozzá.Hollik István kiemelte, a baloldalnak ez még nem volt elég, veszélybe sodorták az otthonokat, mert átadták a terepet a bankoknak és hagyták, hogy azok kockázatos devizahitelekkel árasszák el a családokat. Megjegyezte, a baloldal otthonteremtésének egyik ikonikus programja a 2007-ben bevezetett Fészekrakó volt, melyet egy év múlva a visszaélések miatt büntetőeljárásokkal kísérve kellett kivezetni. A baloldal ma sem támogatja az otthonteremtési programot, kezdettől támadják minden egyes elemét, sőt Brüsszelben is feljelentették a programot – húzta alá.Fotó: fidesz.hu "már érzékelhető a Fidesz-KDNP otthonteremtési programjának a hatása."A képviselő közölte, ma már érzékelhető a Fidesz-KDNP otthonteremtési programjának a hatása. Olcsóbb és kiszámíthatóbb lett az otthonteremtés, ma már mernek tervezni a magyar családok – tette hozzá. A jövő évtől ugrásszerű növekedés várható az új lakások piacán, és már most is megélénkült a lakások adásvétele - sorolta.Elmondta, a polgári kormány által indított program idén már több mint 14 ezer család igénylését fogadta be 38 milliárd forint értékben; az igénylők kétharmada már szerződést is kötött és körülbelül ugyanilyen arányban a szerződésbe foglalt támogatásokat már meg is kapták az igénylők.Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány által a közelmúltban bejelentett könnyítéseknek köszönhetően mostantól még könnyebben lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). 2017 az adócsökkentés és az otthonteremtés éve lesz, az új lakásvásárlók illetve a házépítők továbbra is számíthatnak a kedvezményekre, amellyel milliókat spórolhatnak meg - húzta alá Hollik István.(fidesz.hu)