3,2 milliárd forint jut a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására
2016.09.21
Több mint hárommilliárd forintot szán a kormány a gyermekétkeztetés feltételeinek javítására - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára szerdán.

Berczik Ábel azt írta: miután jelentős érdeklődés övezte az idei konyhafejlesztési pályázatot, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megemelte az eredetileg egymilliárdos keretösszeget, és több mint hárommilliárd forint költségvetési támogatás odaítéléséről döntött."a forrásból idén százharminc önkormányzatnál kezdhetik meg a gyermekétkeztetés feltételeinek javítását."A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a forrásból idén százharminc önkormányzatnál kezdhetik meg a gyermekétkeztetés feltételeinek javítását. A múlt év után idén második alkalommal hirdetett pályázatot a nemzetgazdasági miniszter - a belügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben - azon önkormányzatoknak, amelyek a tulajdonukban és fenntartásukban működő, óvodai gyermekétkeztetést szolgáló főzőkonyhát, befejező konyhát, melegítő-tálaló konyhát és kapcsolódó kiszolgáló létesítményt szeretnék bővíteni, fejleszteni, vagy akár új létesítményt akarnak kialakítani. Mindez kiemelt fontosságú a 2015-től bevezetett, hároméves kortól kötelező óvodáztatáshoz, az ingyenes óvodai étkeztetés bővítéséhez, valamint a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetési lehetőségének megteremtéséhez - hangsúlyozta Berczik Ábel.A támogatásnak köszönhetően elsősorban olyan infrastrukturális fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek lehetővé teszik az élelmiszerbiztonsági szabályok, a szükséges higiéniai körülmények, valamint a környezetvédelmi szempontok betartását.Ennél is sokkal fontosabb, hogy nap mint nap friss alapanyagokból készült, megfelelő technikával előállított ételek kerüljenek a gyermekek tányérjára az egészséges táplálkozás biztosítása jegyében, ami kiemelten fontos a fejlődő szervezet szempontjából - írta Berczik Ábel.Hozzátette: ez teljesen összhangban áll a kormány szakpolitikai célkitűzéseivel, hiszen azon túl, hogy idén 71,7 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatellátását, további forrásokat biztosít a szükséges infrastrukturális beruházásokra.A kedvezményezett százharminc önkormányzatnak nagy előrelépést jelent a szétosztandó 3,2 milliárd forint, mivel önerőből csak nehezen tudnák megvalósítani a fejlesztéseket, főleg azok a települések, amelyek alacsonyabb saját költségvetéssel rendelkeznek. A kormány kezdeményezése tehát valós segítséget jelent, a pályázat pedig jövőre is folytatódik - emelte ki a helyettes államtitkár.(MTI-fidesz.hu)