Több mint 1000 munkahelyet sikerült megvédeni a Dunaferrnél
2016.09.21
Példaértékű az ISD Dunaferr Zrt. és a magyar kormány közti együttműködés, amelynek köszönhetően mintegy ezer ember munkahelyét sikerült megtartani az acélipari vállalatnál – mondta Cseresnyés Péter Dunaújvárosban.

A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár hozzátette, a cég vállalta, hogy valamennyi csoportos létszámcsökkentési szándékát visszavonja, amihez a magyar kormány összesen közel félmilliárd forinttal járul hozzá. "A magyar kormány továbbra is érdekelt a Dunaferr továbbfejlődésében és a munkavállalók megtartásában, bízunk benne, hogy a vasmű az elkövetkezendő időszakban is folyamatosan fejlődni fog."Az államtitkár emlékeztetett, a Dunaferr 2013-ban még 1500 fős elbocsátást tervezett, majd a kormányzattal történő tárgyalásokat követően ténylegesen 890 fős létszámleépítést jelentett be, ami később 400 főre mérséklődött.Az érintettek számára 2013. decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, az OFA Nonprofit Kft. közreműködésével elindult az ,,Újrakezdés” munkaerő-piaci program, amelynek keretében állásbörze, álláskeresési képzés, munkáltatói fórum, vállalkozóvá válást elősegítő képzés, újrakezdési támogatás és egyéb munkaerő-piaci eszközök álltak és állnak jelenlegis az érintettek rendelkezésére.Az ISD Dunaferr Zrt. 2016 áprilisában újabb csoportos létszámcsökkentési szándékot jelentett, amire az OFA a vállalattal közösen a ,,Senior” munkavállalói alprogramot dolgozta ki, melynek célja 300 fő erejéig bérkiegészítés folyósítása az érintetteknek.Cseresnyés Péter a rendezvényen elmondta, Fejér megye rendelkezik az országban az egyik legjobb munkaerő-piaci mutatókkal. A foglalkoztatási ráta a 2010-es 56,3 százalékról 68,9 százalékra nőtt, ami 12,6 százalékpontos javulásnak felel meg. A foglalkoztatás bővülése itt volt a leggyorsabb ütemű az elmúlt időszakban.A politikus hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is érdekelt a Dunaferr továbbfejlődésében és a munkavállalók megtartásában, bízunk benne, hogy a vasmű az elkövetkezendő időszakban is folyamatosan fejlődni fog, biztosítva ezzel sok ezer ember megélhetését, hiszen a térségben szinte nincs olyan család, aki ne kötődne valamely módon a vállalathoz.(fidesz.hu)