Történelmi mélységben a munkanélküliség Magyarországon
2016.09.27
A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma pedig nem volt ilyen magas hazánkban – jelentette ki Varga Mihály.

A KSH legfrissebb adataira reagálva a nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet, hogy a 2010-es kormányváltás óta 677 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, amely növekedés döntő részben a hazai versenyszférában következett be, ahol mintegy 450 ezer fővel nőtt a létszám. A munkanélküliség ugyanezen időszakban 5 százalék alá, 4,9 százalékra esett, ilyen alacsony rátát 26 éve nem mértek hazánkban."Magyarország júliusban - az Eurostat szerint - az ötödik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkezett az Európai Unióban."Varga Mihály elmondta, a 2010-es kormányváltás óta a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 67,1 százalékra javult, ami 12,5 százalékpontos növekedésnek felel meg.Ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta pedig 11,6 százalékról 4,9 százalékra esett vissza, ami 6,7 százalékpontos csökkenés eredménye.A miniszter kiemelte, a fiatalok esetében is folyamatosan javulnak a mutatók, hiszen a 15-24 éves korosztályban több mint 300 ezren, 23 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve.Míg korábban a fiatalok munkanélküliségi rátája 30 százalékhoz közelített, addig ez mára 20 százalék alá, 12,8 százalékra csökkent.Fotó: NGMVarga Mihály elmondta azt is, Magyarország júliusban - az Eurostat szerint - az ötödik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkezett az Európai Unióban. A szakminiszter hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatás további növekedésére számít, aminek összhangban kell lennie a termelékenység emelésével, az országon belüli strukturális munkanélküliség kezelésével, a munkaerő-mobilitás elősegítésével és a szaktudással rendelkező munkavállalók arányának növelésével.(fidesz.hu)