A rugalmas családtámogatási rendszer szabadságot ad a gyermeknevelésben
2016.10.12
Novák Katalin az "Apa (is) csak egy van!" című rendezvényen azt mondta, a kormányzat az anyának vagy az apának - a gyerek fél éves kora után -ugyanazokat a családtámogatásokat biztosítja, mert hisz a szülők, a család együttműködésében.

A családtámogatási rendszer mindkét szülő által igénybe vehető elemei között említette a gyermekgondozási segélyt (gyes), a gyermeknevelési díjat (gyed), a gyed extrát, valamint a gyermekápolási táppénzt, amelynek lényege, hogy a két dolgozó szülő egyike a gyermek betegsége idejére otthon maradhat.Fotó: fidesz.hu"A társadalomban kezd trendivé válni az apaság, a családokban egyre jobban erősödik az apák szerepe, büszkébben és aktívabban vesznek részt a gyermeknevelésben."Ez utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekápolási táppénz idejét július 1-jével megduplázták. Ez azt jelenti, hogy a 3-6 év közötti gyerekek betegsége esetén az anya és az apa is 42-42 napra mehet táppénzre, míg afölött, 12 éves korig, 14-14 napra.Az államtitkár arról is beszélt, a társadalomban kezd "trendivé" válni az apaság, a családokban egyre jobban erősödik az apák szerepe, büszkébben és aktívabban vesznek részt a gyermeknevelésben, és mind többen gondolják úgy, hogy "apának lenni férfias dolog".Egy 2014-es nemzetközi kutatásra hivatkozva azt mondta, a szellemi foglalkozású apák ma már 14 százalékkal több időt töltenek a gyermekükkel, mint az anyák.Mint fogalmazott, megfordult a történelmi trend, hiszen egy generációval korábban még az anyák jelenléte volt erősebb a gyerekekkel való szabadidős tevékenységben.Az apaszerep témájában évente konferenciát szervező Három királyfi, Három királylány mozgalmat 2009-ben Kopp Mária orvos hívta életre azzal a céllal, hogy annyi gyerek születhessen, ahányat a fiatalok terveznek.A civil szervezet egyebek mellett párkereső programokkal, párkapcsolati témájú előadássorozatokkal, nyitott konferenciákkal, továbbá az éves Családbarát vállalat díj meghirdetésével tesz a céljaiért. A mozgalom programjairól a www.haromkiralyfi.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.A mozgalom kezdeményezésére született meg 2013-ban, majd erősítették meg tavaly az ötpárti családpolitikai nyilatkozatot. Az Országgyűlés valamennyi frakciója képviseletében aláírt dokumentumban vállalták, hogy támogatnak minden olyan családpolitikai lépést, amely a születésszám növekedését eredményezheti.Felmérések szerint a fiatal párok két-három gyereket szeretnének, ám végül átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból.(MTI - fidesz.hu)