Cél a gyermekvédelem megerősítése
2016.10.26
Czibere Károly közölte, gyakoribb lesz a gyermekek szűrése, amelyen kötelező is lesz a megjelenés. A szűrővizsgálat elmulasztása esetén a védőnőnek kötelező lesz eljárást kezdeményeznie a járási hivatalnál - jelentette ki az államtitikár  az Országgyűlésben a kormánypárti képviselők által benyújtott, egyes gyermekvédelmi és egészségügyi tárgyú törvényeknek a gyermekek biztonságának és védelmének fokozása érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a kormány támogatásáról biztosítva a törvényjavaslatot azt mondta, az egyik lépése annak az intézkedéssorozatnak, amelynek célja a gyermekvédelmi és -jóléti rendszer megerősítése a bántalmazott, az elhanyagolt, a veszélyeztetett gyermekek védelme érdekében."a gyermekvédelmi és egészségügyi tárgyú törvények együttes módosításával még egyértelműbb lesz a szülő felelőssége és együttműködési kötelezettsége."Szerinte az előterjesztés kiemelt jelentősége abban áll, hogy a gyermekvédelmi és egészségügyi tárgyú törvények együttes módosításával még egyértelműbbé teszi a szülő felelősségét és együttműködési kötelezettségét a gyermek gondozásával kapcsolatos kérdésekben, továbbá növelni a szolgáltatók és hatóságok beavatkozási lehetőségeit.Közölte, a javaslat a gyakorlati tapasztalatokra épít úgy, hogy megerősíti a szülő együttműködési kötelezettségét és amellett a gyámhatóság és a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak feladatait is pontosítja.Czibere Károly is szólt a testvérek ügyének kezeléséről, az elővezetésről, a súlyos veszélyeztetésről. Közölte, jelenleg az újszülöttek és a tanköteles korú gyerekek szűrése kötelező, a jövőben gyakoribb lesz a gyermekek szűrése, amelyen kötelező is lesz a megjelenés. A szűrővizsgálat elmulasztása esetén a védőnőnek kötelező lesz eljárást kezdeményeznie a járási hivatalnál - tette hozzá. Elmondta, egyértelművé teszik, hogy a gyermek veszélyeztetettségére vonatkozó jelzésre más ágazatok esetében is a gyermekvédelmi törvény szabályai az irányadóak.Az államtitkár ismertette a kormányzat eddigi lépéseit a gyermekvédelem területén, a többi között beszámolt a családsegítés és gyermekjóléti szolgálat integrációjáról, a jelzőrendszer többszintűvé tételéről, a speciális többletszolgáltatások minden településen való hozzáférhetőségéről. Hozzátette: a napokban nyújtják be a gyermekvédelmi törvény azon módosítását, amely két további, a megyei és az országos szintet vezeti be a jelzőrendszerben, emellett létrejön egy országos jelzőrendszeri hívószám.Czibere Károly hangsúlyozta, minden kollégának ismernie és alkalmaznia kell a gyermek bántalmazásának felismerését segítő módszertani útmutatót. A mostani törvénymódosításnak fontos része, hogy a jelzőrendszeri tagoknak kötelező lesz betartani a módszertani útmutatóba foglalt egységes eljárásrendet - mutatott rá.(MTI-fidesz.hu)